Mii de protestatari din Colombo, capitala comercială din Sri Lanka, au luat cu asalt sâmbătă reședința oficială a președintelui insulei, pe fondul celei mai grave crize economice din ultimele șapte decenii.

Proteste majore în Sri Lanka. Președintele țării a fugit de urgență din țară

Unii protestatari, care purtau steaguri, au pătruns în reședința președintelui, potrivit imaginilor de pe canalul local de televiziune NewsFirst, relatează Reuters.

Personalul militar și poliția nu au reușit să rețină mulțimea, în timp ce oamenii scandau lozinci prin care cerea demisia președintelui Gotabaya Rajapaksa. Două surse din ministerul Apărării au declarat că președintele a fost scos vineri din reședința oficială pentru siguranța sa, înainte de mitingul planificat pentru weekend.

Șeful statului a reușit să fugă cu doar câteva minute înainte ca manifestanții să invadeze curtea palatului prezidențial. Oamenii au cerut demisia președintelui chiar din reședința acestuia.

Premierul Ranil Wickremesinghe a convocat sâmbătă o reuniune de urgență a liderilor de partid pentru a discuta situația și a ajunge la o soluție rapidă, a anunțat biroul său. Cel puțin 21 de persoane, inclusiv doi polițiști, au fost rănite și spitalizate în timpul protestelor, au declarat surse spitalicești pentru Reuters.

Criză economică majoră în această țară

Insula de 22 de milioane de locuitori se luptă cu o lipsă severă de valută care a limitat importurile de combustibil, alimente și medicamente, aruncând țara în cea mai gravă criză economică de la obținerea independenței în 1948.

Criza vine după ce pandemia a afectat economia dependentă de turism și a fost agravată de acumularea unei datorii guvernamentale uriașe, de creșterea prețului petrolului și de interzicerea anul trecut a importului de îngrășăminte chimice, care a devastat agricultura. Zeci de protestatari din Sri Lanka au făcut baie în piscina palatului prezidențial după ce alături de mii de alte persoane au ocupat reședința președintelui din capitala Colombo. Mii de protestatari au ocupat sâmbătă reședința președintelui. Imaginile difuzate de BBC arată cum unii manifestanți fac baie în piscina președintelui Gotabaya Rajapaksa.

Demonstranții au cerut demisia acestuia după luni de proteste din cauza crizei economice din Sri Lanka. Personalul militar și poliția nu au reușit să rețină mulțimea care a năvălit în palat. Insula de 22 de milioane de locuitori se luptă cu o lipsă severă de valută care a limitat importurile de combustibil, alimente și medicamente, aruncând țara în cea mai gravă criză economică de la obținerea independenței în 1948.