Ungaria va achiziţiona vaccinuri împotriva noului coronavirus din ţări neoccidentale, precum Rusia sau China, dacă sunt disponibile înainte în cantitate mare, a declarat vineri premierul ungar, ultranaţionalistul Viktor Orban, citat de EFE, conform Agerpres.

„Am comandat 12 milioane de vaccinuri de la producători occidentali”, a asigurat Orban într-un interviu acordat postului naţional de radio. Dar a nuanţat că în cazul în care o altă ţară îl va dezvolta înainte, „Ungaria trebuie să comande şi acolo dacă este mai rapid”.

Premierul ungar a răspuns astfel la un avertisment al Uniunii Europene adresat guvernului său, în care reaminteşte că ţările UE permit circulaţia doar a produselor autorizate de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).

Orban: Decizia nu este o chestiune politică, ci sanitară

Orban a precizat că „nu este o chestiune politică, ci sanitară”, deşi a adăugat că vor decide „laboratoarele ungare, care vor analiza vaccinurile, şi ungurii înşişi” şi vor alege între diferitele alternative.

Agenţia Europeană a Medicamentului este responsabilă de efectuarea unui studiu asupra vaccinurilor şi de emiterea unui raport către Comisia Europeană, care va decide cu privire la comercializarea acestora în toate ţările UE.

Despre vaccinurile dezvoltate în ţările occidentale, Orban a declarat că nu ştie când vor fi disponibile în mari cantităţi şi a subliniat că „producătorii spun că mai degrabă la sfârşitul primăverii” anului viitor. El a promis totuşi că „securitatea este garantată”.

Guvernul ungar a anunţat joi sosirea în ţară a 10 mostre de vaccin”Sputnik V”, dezvoltat de Rusia, pentru a studia utilizarea sa posibilă, devenind astfel prima ţară din UE care primeşte acest vaccin.

Ungaria a comandat 6,5 milioane de doze din vaccinul dezvoltat de AstraZeneca, cu sediu în Marea Britanie, 4,3 milioane doze de la compania americană Janssen Pharmaceutica, şi alte 4,4 milioane de la Pfizer.