Pactul privind migrația este o ingerință gravă în afacerile interne ale Ungariei

Pactul privind migrația adoptat miercuri de Parlamentul European este o ingerință gravă în afacerile interne ale Ungariei și la suveranitatea maghiară, a declarat joi consilierul principal pe probleme de securitate al premierului Viktor Orban, la postul de televiziune TV2, potrivit Magyar Nemzet.

György Bakondi a subliniat că, din 2015, guvernul ungar s-a opus în termenii cei mai fermi introducerii sistemului de cote. Consilierul șef de securitate a confirmat că Ungaria va menține sistemul de supraveghere a frontierelor introdus anterior și își menține poziția potrivit căreia sistemul este eficient doar dacă cererile de azil trebuie depuse în afara granițelor Uniunii Europene.

„Aceste două elemente au fost ignorate de Parlamentul European, în ciuda eforturilor noastre”, a spus el.

El a adăugat că Pactul pentru refugiați adoptat nu este bun pentru poporul maghiar și reprezintă o amenințare la adresa securității interne a țării și a altor state UE.

György Bakondi a precizat că regulamentul privind Pactul UE legat de migrație și azil adoptat miercuri de Parlamentul European va fi înaintat Consiliului șefilor de stat și de guvern europeni, unde documentul va fi votat și va începe elaborarea regulamentelor de punere în aplicare.

Migrația va juca un rol important la alegerile europarlamentare

În opinia sa, migrația ilegală, soluțiile și consecințele negative grave ale acesteia vor juca un „rol politic semnificativ în alegerile europarlamentare din 9 iunie, ceea ce înseamnă că decizia cetățenilor europeni ar putea duce la o altă componență a parlamentului și a comisiei decât cea actuală”.

„Atunci va fi poate posibil să se revizuiască regulamentul care tocmai a fost adoptat și normele sale de punere în aplicare”, a declarat Bakondi.

Consilierul-șef pentru securitate a mai informat că anul acesta numărul de infractori de frontieră reținuți de autoritățile ungare a depășit opt sute, iar împotriva a 22 de traficanți de persoane au fost inițiate proceduri. Această cifră este mai mică decât în aceeași perioadă a anului trecut.

György Bakondi a precizat că bandele criminale s-au „relocat” în regiunea frontierelor bosniacă și croată, iar direcția principală nu mai trece prin Ungaria, dar nu se poate calcula ce schimbări de traseu vor avea loc ca urmare a pactului adoptat.

Situația este monitorizată în mod constant, a mai afirmat György Bakondi.

György Bakondi
SURSA FOTO: Wikipedia – Dániel Hornyák

Polonia nu va accepta un mecanism de relocare a imigranților

Revizuirile sistemului de migrație din Uniunea Europeană au generat și o reacție din partea Poloniei. Premierul polonez Donald Tusk a promis că țara sa nu va accepta un mecanism de relocare a imigranților.

„Vom găsi modalități prin care, chiar dacă pactul privind migrația va intra în vigoare într-o formă aproximativ neschimbată, vom proteja Polonia împotriva mecanismului de relocare”, a declarat Tusk reporterilor, potrivit Reuters.

Parlamentarii europeni au votat în cursul zilei de miercuri o revizuire a sistemului de migrație al Blocului Comunitar pentru a reduce durata procedurilor de securitate și de azil și pentru a crește returnările de imigranți pentru a reduce imigrația nedorită din Orientul Mijlociu și Africa, o prioritate importantă pe agenda UE.

Acest pact înăsprește regulile privind dreptul de azil, dar include și cote obligatorii de refugiați pentru statele membre, inclusiv România, sau ca alternativă o contribuție de circa 20.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat, pentru a ajuta țări din prima linie, cum este cazul Italiei.