În scrisoarea internă pe care a trimis-o angajaților, conducerea companiei a anunțat că închide fabrica de la Jucu pentru că în Europa este cerere ridicată pentru smartphone-uri, nu pentru telefoane ieftine.

Dacă facem o comparație cu fabrica de la Komarom, fabrica de la Nokia producea telefoane precum modelul 1208, pe care îl aveți în imagine alăturată, în timp ce la unguri se produceau telefoane mult mai avansate, iar fabrica, denumită la momentul deschiderii în 1999 "Fabrica Viitorului" poate fi mai ușor adaptată la cerințele pieței de care vorbeam mai sus.

Ca o informație suplimentară dar prețioasă, Nokia a sărbătorit anul acesta producția a 500 de milioane de telefoane. Aici s-au fabricat modele foarte bine vândute precum 2760, 6300, 5800 ExpressMusic și N79.

Finlandezii doresc să se concentreze cât mai mult pe fabricile din Salo, Komarom şi Reynosa care se vor reorienta dinspre partea de asamblare către dezvoltarea de software specific pentru fiecare piaţă.

Aici trebuie spus faptul că după scăderea cotei de piață a sistemului de operare Symbian, Nokia a realizat un parteneriat cu cei de la Microsoft pentru ca viitoarele telefoane să fie realizate pe platformă Windows Mobile.  

În ultima perioadă, Nokia a început să fie supusă la presiuni, în condiţiile în care a pierdut teren pe segmentul smartphone în faţa rivalilor Apple şi Google, ceea ce poate constitui un argument în plus că telefoane precum o fabrică de modele 1208 nu mai avea nicio utilitate.