Într-un demers ambițios de a remodela peisajul energetic al Balcanilor, Ungaria se pregătește să joace un rol cheie în regiune.

Va lansa o bursă regională de energie electrică, alături de Slovenia și Serbia. Proiectul bursier ungaro-sloveno-sârb este un pas important în direcția unei piețe energetice regionale mai integrate și mai eficiente.

Ungaria, Slovenia și Serbia, o nouă bursă regională de electricitate

Această inițiativă ar trebui să fie implementată până la sfârșitul anului 2024, potrivit The Budapest Times. Proiectul promite să consolideze nu doar eficiența și profitabilitatea comerțului cu energie în regiune, dar și să întărească suveranitatea energetică a Ungariei.

Astfel, Ungaria, Slovenia și Serbia se angajează într-un parteneriat strategic pentru a opera o bursă regională comună de energie electrică. Acesta ar urma să devină operațională până la sfârșitul anului 2024.

Acest proiect ambițios, condus de Ministerul Energiei din Ungaria, reprezintă un pas mare în cooperarea energetică regională. Prin stabilirea unui holding cu sediul la Budapesta, cele trei țări își propun să creeze o platformă eficientă pentru tranzacționarea energiei, care să faciliteze un comerț mai profitabil și mai eficient.

Inițiativa are ca scop nu doar optimizarea comerțului energetic, ci și întărirea suveranității energetice a Ungariei, precum și a partenerilor săi. Participarea Burselor Europene de Energie (EPEX SPOT) subliniază angajamentul acestui proiect de a furniza o infrastructură tehnologică de ultimă generație. EPEX SPOT ar urma să furnizeze fundalul tehnologic pentru decontări.

Această colaborare va spori capacitatea Ungariei de a controla și gestiona resursele sale energetice. Va oferi totodată o bună oportunitate de creștere economică și stabilitate energetică în întreaga regiune balcanică.

O nouă eră în comerțul cu energie

În decembrie 2022, operatorul rețelei electrice slovene Eles a inaugurat prima bursă regională de energie electrică pentru Europa Centrală și de Sud-Est (CSEE) împreună cu omologul sârb Elektromreza Srbije (EMS) și cu EPEX SPOT.

Bursa de energie Alpino-Adriatică-Dunăreană (ADEX) a fost înființată prin fuziunea corporativă a operatorului sloven al pieței fizice pentru ziua următoare, al pieței intraday BSP SouthPool și a operatorului sârb de piață licențiat SEEPEX, cu sediul central în Ljubljana și birouri permanente în Ljubljana și Belgrad.

Consolidarea acestei colaborări prin includerea Ungariei deschide calea către o piață energetică regională mai integrată și mai dinamică.