Se negociază la sânge în acest început de 2020. Maghiarii joacă tare și pun condiții extrem de dure pentru a susține inițiativele Guvernului PNL. Maghiarii sunt de acord cu alegerile anticipate, dar sunt deciși să blocheze totul dacă liberalii vor susține alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Ungurii decid viitorul României

Există şi o cale de mijloc. Guvernul să forţeze modificarea sistemului electoral, iar UDMR să se alieze, conjunctural, cu PSD, însă în avantajul PNL, anunță surse politice citate de adevarul.ro. Kelemen Hunor i-a transmis deja premierului Ludovic Orban că UDMR susţine alegerile anticipate, cu o condiţie: Guvernul să nu modifice sistemul electoral pentru alegerile locale.

Maghiarii se tem de alegeri în două tururi. În localităţile unde trăiesc, aproape în egală măsură, români şi maghiari, partidele româneşti s-ar putea alia în turul doi, astfel încât să impună un primar, în dauna UDMR. Astfel, partidul condus de Kelemen Hunor ar pierde câteva zeci de primării. Maghiarii preferă alegeri anticipate, unde oricum nu riscă nimic: şansele ca UDMR să nu depăşească pragul electoral de 5% sunt infime. Chiar şi în ciuda unui eventual eşec istoric, UDMR are ca plasă de siguranţă pragul alternativ: să obţină un scor de 20% în minimum patru circumscripţii, barem facil, în condiţiile în care Harghita, Covasna, Mureş, Satu Mare şi Bihor sunt judeţele unde UDMR bifează lejer 20%.

Ca să ajungă la anticipate, există două soluţii: fie premierul demisionează, fie trece o moţiune de cenzură. Planul unui pact transpartinic pentru anticipate nu e fezabil, iar varianta demisiei pică din start. În cazul în care Ludovic Orban renunţă la funcţie de bună-voie, nu mai poate rămâne premier interimar, deci iese din jocul puterii timp de trei luni, cât durează organizarea scrutinului. Preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să numească un premier interimar din rândul miniştrilor, deci Ludovic Orban ar pierde prim-planul.

Mai rămâne varianta moţiunii de cenzură. PSD şi UDMR au anunţat că vor depune moţiune dacă Guvernul modifică legislaţia electorală, astfel încât primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin. Apoi, Parlamentul trebuie să mai respingă două propuneri de premier şi s-ar ajunge la urne. În paralel, alegerea primarilor ar rămâne într-un singur tur de scrutin, pentru că o lege modificată prin angajarea răspunderii nu poate intra în vigoare dacă Guvernul cade între timp la testul moţiunii de cenzură.