Ungurii fac legea în România! Statul este nepăsător: Nu se preocupă nimeni

Ungurii revendică zeci de mii de hectare și păduri în județele Mureș, Harghita, Sălaj, Bihor, Cluj și Covasna, iar valoarea totală a acestora trece de 60 de miliarde de euro. Acest lucru se întâmplă deși ei au fost despăgubiți în urmă cu aproape 100 de ani, atunci când a fost rezolvată problema proprietăților în litigii internaționale.

Așadar, ei primesc din nou despăgubiri, după ce au fost despăgubiți deja după Primul Război Mondial, asta în timp ce statul român nu încearcă să oprească acest lucru.

Specialistul în drept privat, profesor la Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureș și membru al Curții Internaționale de Arbitraj de pe lângă Camera de Industrie și Comerț a României, avocatul Ioan Sabău Pop, este unul dintre cei care încearcă să aducă în prim-plan aceste revendicări.

Astfel, acesta a declarat pentru gazetadecluj.ro că problema cu retrocedările se regăsește în toată Transilvania și că situația este una gravă în județul Cluj.

„În 2009 am făcut o cercetare la arhive privitoare la retrocedările din Cluj și Sălaj și am făcut un dosar pe care l-am transmis la Prefectura din Cluj. Nici nu au deschis plicul. Am mai spus problema asta, am revenit oricum după în 2011 și nu au făcut nimic. La Cluj este mult mai gravă decât la noi, în Târgul Mureș. Pentru că nu se interesează nimeni și nu se preocupă nimeni de apărarea intereselor statului român și a comunității locale de acolo. Clădirile și terenurile se dau cu foarte multă ușurință străinilor”, a spus avocatul.

Instituțiile statului sunt implicate în aceste retrocedări

Acesta a mai declarat că nicio administrație locală din Cluj nu s-a implicat în rezolvarea acestei probleme, subliniind că există un dezinteres total.

„Din partea niciunui primar nu a existat vreun interes, doar dezinteres total. Ei cred că problema retrocedărilor nu este importantă, dar din contră. În Cluj, în urmă cu vreo 5 sau 6 ani de zile, când aveam o evidență actualizată, erau 186 de clădiri care erau restituite fraudulos. Informații exacte deține Gheorghe Funar, fostul primar. Așa controversat cum este, pe această problematică are o evidență foarte bună pusă la punct”, a mai spus profesorul.

Transilvania a fost trădată de către români

Profesorul a mai precizat pentru sursa anterior citată că atunci când vorbim de clădiri este implicată primăria, iar atunci când vorbim de terenuri sunt implicate Prefectura și Comisia Județeană de Fond Funciar.

„După aceea este Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) care dă un document final în momentul în care primește toate informațiile din teritoriu.  Lucrurile sunt cunoscute ca în energie, bogățiile subsolului, cei care sunt la decizie nu-și fac datoria. Noi am propus proiecte legislative, nu au fost băgate în seamă. Trebuie să voteze o reglementare care să declare revizuibile toate aceste restituiri și care sunt frauduloase. Trebuie să fie un angrenaj guvernamental foarte serios pe problema asta”, a precizat Ioan Sabău Pop.

Acesta a mai spus că imediat după Revoluție, statul român ar fi trebuie să înființeze un departament în cadrul Ministerului Finanțelor care să apere interesele statului.

„Cunosc situații la persoane care așteaptă ani de zile pentru a revendica un hectar de pădure. De asemenea, există persoane care revendică zeci de mii de hectare într-un timp foarte scurt pentru că în spate este un joc în care sunt incluși oportuniști puși pe această procedură ca să o rezolve. Sunt interese financiare enorme. În Transilvania, la o estimare făcută, peste 62 de miliarde de euro au fost furați pe această cale. Trebuie luate măsuri, dar oricum suntem în ultimul ceas, dar măcar să se oprească jaful acesta”, a mai spus profesorul.

Retrocedările sunt într-un stadiu foarte avansat

De asemenea, el a mai spus că retrocedările sunt într-un stadiu foarte avansat și că acest lucru duce la prăpastie.

„Asta o constatăm cu toții. Elementul cel mai important nu este ce fac eu, deoarece nu am putere de decizie. Toate guvernele care au fost la conducerea țării au avut vreodată un program care să clarifice această problemă? Vă spun eu: NU. Ar trebuie să fie de interes național pentru guvernanți salvarea clădirilor publice, istorice și sutele de mii de hectare de teren ce aparțin pe drept României, nu să le cedeze, zâmbind, maghiarilor, care au fost despăgubiți o dată în urmă cu o sută de ani”, a conchis Ioan Sabău Pop.