Portalul de știri din Transilvania, Székelyhon.ro informează că joi a fost comemorată bătălia de acum 77 de ani, în urma invaziei trupelor sovietice în Valea Uzului în Cimitirul militar din Valea Uzului.

În cadrul comemorării, istoria goarnei a fost prezentat de Sándor Birtalan, primarul comunei Sânmartin. În același timp, printre sutele de participanţi la comemorare, s-a aflat şi Mihály Bartha, în vârstă de 97 de ani, care, în 1944, era soldat în Valea Uzului, şi a supravieţuit în urma bătăliei.

Balázs Fürjes, secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim- ministrului ungar a oferit și el o serie de declarații. Mai exact acesta a subiliniat faptul că naţiunile din Europa Centrală şi de Est pot fi de succes, în secolul al 21-lea, doar împreună.

Potrivit oficialului ungar, odată ce România și Ungaria vor fi egale una față de cealaltă vor fi înregistrate mari succese.

Ungurii vor cooperare și respect din partea României 

“Dacă putem conlucra împreună, dacă avem respect reciproc şi recunoaştere reciprocă, dacă suntem parteneri adevăraţi şi egali unul cu celălalt, Ungaria şi România pot atinge, de asemenea, mari succese comune împreună cu alte naţiuni din Europa Centrală şi de Est”, a declarat secretarul de stat.

Pe de altă parte, secretarul de stat a mai adăugat că o cooperare paşnică şi binevoitoare nu poate cere abandonul de sine. Mai exact, acesta susține că sunt evenimente istorice care vor fi privite mereu diferit.

El a vorbit despre Trianon, care a fost o pierdere mare pentru unguri, subliind faptul că problema maghiarilor din Ţinutul Secuiesc va fi întotdeauna ”o problemă de suflet”.

“Trebuie să acceptăm că există evenimente în istoria noastră pe care le vom privi mereu diferit, pe care le vom judeca mereu diferit. În spiritul acestui aspect, trebuie să afirmăm de fiecare dată că Trianon este o pierdere tragică pentru noi. Pentru Ungaria, problema maghiarilor din Ţinutul Secuiesc va fi întotdeauna o problemă de suflet. Avem dreptul la asta şi nimeni nu ne-o poate lua”, a subliniat secretarul de stat.

La rândul său, Csaba Borboly, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a abordat și el acest subiect. Acesta a declarat că nu are cunoştinţă de nicio instituţie din România care să fi avut o atitudine pozitivă faţă de înfiinţarea arbitrară a solei româneşti în cimitirul militar din Valea Uzului.

În același timp, el  şi-a exprimat speranţa că rezultatul luptei juridice a comunei Sânmartin va fi ca cimitirul să fie readus la forma sa iniţială.

Amintim faptul că de-a lungul anilor, în valea râului Uz au avut loc bătălii sângeroase, atât în Primul, cât şi în cel de-Al Doilea Război Mondial. Totodată, la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, la trei zile după ce Armata Română şi-a întors armele, trupele sovietice au ajuns la graniţa Ungariei, care la acea vreme se situa în Valea Uzului şi unde se
aflau în misiune trupele secuieşti de grăniceri.