Ungaria a propus preşedintei alese a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, un nou candidat pentru echipa sa, în persoana ambasadorului Budapestei la Uniunea Europeană, Oliver Varhelyi, după eşecul înregistrat luni în Comisia Afaceri Juridice a Parlamentului European de primul său candidat, László Trócsányi, relatează AFP, Reuters şi DPA.

Informaţia provine de la oficiali de la Bruxelles şi survine în contextul în care purtătorul de cuvânt al Ursulei von der Leyen a declarat că aceasta a cerut luni înlocuirea rapidă a candidaţilor României şi Ungariei guvernelor de la Bucureşti şi Budapesta, după ce nominalizaţii celor două ţări pentru postul de comisar european au fost respinşi de Comisia Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European din cauza unor conflicte de interese. Potrivit sursei citate, convorbirile preliminare cu guvernele de la Bucureşti şi Budapesta pentru avansarea unor noi nume au început deja.

Informaţia privind noul nume avansat de Ungaria pentru postul de comisar european a fost confirmată de purtătorul ei de cuvânt. El a precizat că în prezent Von der Leyen evaluează cât de adecvat este pentru postul propus Oliver Varhelyi.

Varhelyi ar urma să-l înlocuiască pe fostul ministru al Justiţiei, László Trócsányi, care fusese propus de Ursula von der Leyen pentru portofoliul de vecinătate şi extindere.

Oliver Varhelyi a redistribuit în ultimele zile pe contul său de Twitter mai multe postări ale fostului comisar-desemnat al Ungariei, László Trócsányi, de dinainte de respingerea candidaturii sale, precum şi o fotografie a lui Trócsányi cu preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, postată pe reţeaua de socializare de cel din urmă.

Joi, pe 26 septembrie, când Comisia JURI a dat primul aviz negativ privitor la cei doi candidaţi, al Ungariei şi României, Varhelyi a postat pe Twitter un comentariu în favoarea lui László Trócsányi, spunând că „statul de drept trebuie să prevaleze asupra isteriei politice”.