Ungaria zdruncină Europa din temelii

Ungaria rămâne nesigură cu privire la necesitatea de a aproba cererea de aderare a Suediei la NATO. Aceasta a fost declarația președintele Parlamentului în timpul unui interviu acordat duminică seara târziu la televiziunea locală.

Pe fond, această incertitudine ar putea duce la întârzieri suplimentare în procesul de aprobare.

Aprobarea Ungariei a fost blocată în parlament din iulie 2022 din cauza temerilor legate de criticile politicienilor suedezi cu privire la declinul standardelor democratice din Ungaria.

„Nu este sigur că trebuie să aprobăm această ofertă”, a declarat pentru HirTV președintele parlamentului, Laszlo Kover, un important deputat al partidului de guvernământ Fidesz, referindu-se la Suedia.

Comentariile sale vin ca urmare a unei scrisori trimise săptămâna trecută de ministrul de Externe al Ungariei către omologul său suedez. În scrisoare, acesta și-a exprimat încă o dată rezervele cu privire la ceea ce a numit acuzații „parțiale și nedrepte” formulate de anumiți politicieni suedezi împotriva guvernului ungar.

Suedia a cerut intrarea în NATO în 2022

Ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, Suedia a depus anul trecut o cerere de aderare la NATO. Majoritatea membrilor alianței i-au aprobat rapid cererea.

Turcia și Ungaria, pe de altă parte, nu au aprobat încă în mod oficial cererea Suediei. Ambele națiuni au declarat că își aliniază îndeaproape pozițiile cu privire la această problemă.

Parlamentul Ungariei urmează să se reunească la sfârșitul acestei luni. Totuși, nu se știe dacă va fi programată o discuție și un vot privind ratificarea cererii Suediei.

Suedia NATO
SURSA FOTO: Dreamstime

Ungaria tachinează Suedia

Ministrul ungar de externe Péter Szijjártó a acuzat joi Stockholm că a făcut remarci „nedrepte și nedrepte” cu privire la starea democrației din Ungaria, despre care a spus că sunt în „contradicție” cu oferta Suediei de a adera la alianța militară NATO, pe care Budapesta nu a ratificat-o încă.

„Îi îndemnați pe parlamentarii noștri să vă ratifice aderarea la NATO, în timp ce continuați să îi acuzați ca și cum ar fi distrus [sic] democrația în Ungaria”, a scris Szijjártó într-o scrisoare adresată omologului său suedez Tobias Billström, postată pe X (fostul Twitter).

De ani de zile, Uniunea Europeană atrage atenția Ungariei asupra declinului democrației în această țară.

În septembrie anul trecut, un raport al Parlamentului European a afirmat că a devenit o „autocrație electorală”, în timp ce Comisia Europeană a fost implicată de ani de zile într-o luptă cu partidul naționalist Fidesz din cauza presupusei utilizări abuzive a fondurilor publice pentru a îmbogăți personalități apropiate partidului de guvernământ, scrie Politico.