Ungaria: Marș în tăcere la Budapesta împotriva unui proiect de lege care vizează presa și ONG-urile
În Ungaria, mii de cetățeni ungari au mărșăluit în tăcere duminică, traversând Podul Libertății din Budapesta.
Oamenii au protestat împotriva unui proiect legislativ controversat care ar permite guvernului condus de Viktor Orbán să impună restricții severe asupra presei și organizațiilor neguvernamentale finanțate din străinătate.
Proiectul de lege, comparat cu legislația „agenților străini” din Rusia
Proiectul de lege, depus în parlament de majoritatea naționalistă aflată la putere, propune ca presa și ONG-urile care primesc finanțări din străinătate să fie obligate să obțină autorizații speciale pentru a funcționa și să plătească amenzi în cazul încălcării prevederilor.
Aceste organizații ar putea fi, de asemenea, incluse pe o „listă neagră” a entităților considerate că amenință suveranitatea națională.
Criticii au comparat acest demers cu legea rusească a „agenților străini”, care limitează drastic activitatea societății civile, transmite AFP.
Premierul „vrea să-i facă să tacă pe toţi cei care nu scriu ceea ce vrea el”, a afirmat Zsolt Solyom, un fost militar de 49 de ani, prezent la protest.
La finalul marșului, manifestanții au citit în piață numele celor 115 deputați care susțin legea, în timp ce huiduielile și fluierăturile au răsunat. Mulți participanți au cerut retragerea imediată a proiectului legislativ și respectarea libertății presei și a independenței societății civile.
Condamnare internațională și apeluri la acțiune
Proiectul de lege a stârnit critici ferme din partea instituțiilor europene. Consiliul Europei și Comisia Europeană au cerut guvernului ungar să retragă propunerea, avertizând că vor fi luate „măsurile necesare” în cazul în care textul va fi adoptat.
Săptămâna trecută, peste 80 de publicații din 22 de țări, inclusiv cotidianul francez Libération, au adresat un apel Uniunii Europene și guvernelor naționale să intervină pentru a împiedica implementarea acestei reforme.
Partidul Fidesz al lui Viktor Orbán susține că legea este esențială pentru apărarea suveranității naționale împotriva „amestecurilor străine”. Opoziția ungară, însă, consideră că acesta este încă un pas al premierului pentru a limita libertatea de exprimare și pentru a consolida controlul asupra societății civile.
Votul final asupra proiectului de lege este programat pentru jumătatea lunii iunie, iar în contextul majorității confortabile deținute de Fidesz, adoptarea pare iminentă.