Dimpotrivă, printre țările foste comuniste, se manifestă deja un curent, în acest sens. Este și contextual în care ministrul de externe al Ungariei transmite celor de la București că se pot baza pe țara lui în cazul în care forurile europene vor contesta măsurile actualului Guvern.

„Dacă va fi vreun fel de atac împotriva României în Parlamentul European, făcut în baza unor opinii părtinitoare sau pe voinţă politică, noi nu vom susţine astfel de atacuri şi România poate conta pe susţinerea noastră şi pe membrii noştri din Parlamentul European cu siguranţă”, a declarat la Digi 24 ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto. Oficialul a transmis mesajul și ministrului de exeterne al României, Teodor Meleșcanu.

Szijjarto a afirmat că şi-a „exprimat aprecierea şi mulţumirea faţă de acesta, ca unul dintre liderii partidului ALDE, că membrii grupului ALDE din Parlamentul European au votat în favoarea Ungariei când a fost raportul Sargentini”, care critica  ameninţările la libertatea media, repunerea în discuţie a independenţei justiţiei, atacurile regulate împotriva organizaţiilor neguvernamentale, renaşterea antisemitismului ca şi repunerea în discuţie a anumitor drepturi sociale în Ungaria şi denunţa şi politica regimului Orban privind migraţia şi refuzul său de a accepta principiul solidarităţii europene.

Reprezentanţii Ungariei au votat împotriva rezoluţiei privind statul de drept în România, dezbătută în 13 noiembrie de Parlamentul European.