De ce se opun ungurii aderării Republicii Moldova la UE?

Vitalie Vovc, un nume cunoscut din Republica Moldova, a lansat un atac direct la adresa premierului Ungariei, Viktor Orban, la scurt timp după ce s-a opus extinderii Uniunii Europene (UE). Din punctul lui de vedere, oficialul maghiar este „saltimbancul” lui Vladimir Putin, președintele Rusiei. Chiar dacă Viktor Orban se opune „doar” aderării Ucrainei la UE, se știe clar că opoziția sa afectează negativ și Republica Moldova pentru că cele două state europene „vin la pachet”.

În prezent, cetățenii români de peste Prut vor doar să se „pună la adăpost cât de cât”, însă sunt nevoiți să aștepte „mila” lui Viktor Orban și a lui Robert Fico, premierul Slovaciei. Potrivit lui Vitalie Vovc, cei doi nu înțeleg nici gravitatea și nici urgența pericolului la care este expusă Republica Moldova.

„UA ŞI MD ÎN UE? HU…! Saltimbancul lui Putin, Orban, se opune deschiderii negocierilor cu eventuali noi membri ai UE. El vorbește de Ucraina, desigur, dar toată lumea înțelege că Moldova vine la pachet, ca opțiune obligatorie.

Și când te gândești că avem toată libertatea și posibilitatea de a ne decide noi înșine soarta, de a ne pune la adăpost cât de cât; fără a aștepta mila lui Orban sau Fico… Dar nu, ziceam mai sus: nu înțelegem nici gravitatea, nici amploarea și nici urgența pericolului”, a scris, sâmbătă, Vitalie Vovc într-un articol publicat de deschide.md.

Vitalie Vovc
Vitalie Vovc (SURSA FOTO: LinkedIn)

Vitalie Vovc a absolvit Universitatea de Stat „Alecu Russo” în anul 1999. În urma absolvirii sale,, a luat decizia de a părăsi Republica Moldova pentru a-și continua studiile în Bulgaria, la Sofia, la Institutul Francofoniei pentru Administrație și Gestionare. Acolo, a obținut primul său master în gestiunea afacerilor. În anul 2001, a plecat la Paris, Franța, unde a obținut o a doua diplomă de master la Universitatea Paris 9 Dauphine, specializându-se în Științe Organizaționale, Strategie și Politici Generale.

Acum, este stabilit definitiv în Paris. El activează în sectorul privat ca consultant în organizare și gestionare a fluxurilor comerciale. Este angajat la o companie franceză specializată în servicii de e-marketing pentru grupuri industriale multinaționale.

Ungaria se opune aderării Ucrainei la UE

Recent, Ungaria și-a exprimat opoziția față de aderarea Ucrainei la UE. Partidul Fidesz a adoptat o rezoluție prin care și-a manifestat opoziția fermă față de începerea negocierilor privind aderarea Ucrainei la UE.

Această rezoluție a fost prezentată în mod oficial în cadrul Parlamentului de la Budapesta, cerând în același timp sprijinul Guvernului Ungariei.

Fidesz
SURSA FOTO: Facebook, Orbán Viktor

Ce spune Viktor Orban

La rândul său, premierul Ungariei, Viktor Orban, se pronunță împotriva integrării Ucrainei în Uniunea Europeană (UE). Într-o scrisoare datată 4 decembrie 2023, oficialul maghiar i-a cerut președintelui Consiliului European, Charles Michel, să elimine de pe ordinea de zi a Summitului CE discuțiile privind aderarea Ucrainei la UE.

„Vă îndemn respectuos să nu invitaţi Consiliul European să decidă asupra acestor chestiuni în decembrie, deoarece lipsa evidentă de consens ar duce inevitabil la un eşec. În caz contrar, voi recurge la veto”, este menționat în acea scrisoare.

Săptămâna trecută, Charles Michel a avut o întâlnire directă cu Viktor Orban la Budapesta, încercând să aplaneze tensiunile. Cu toate eforturile depuse, nu au reușit să găsească un teren comun. Ca urmare, Charles Michel și-a încheiat în mod anticipat vizita oficială în China. Acesta a călătorit recent la Beijing pentru a participa la primul summit UE-China și se va întoarce la Bruxelles (Belgia) pentru că nu dispune de o linie telefonică securizată în China, necesară pentru discuții cu liderii europeni.

„Se va întoarce la Bruxelles pentru a-şi continua discuţiile cu liderii cu privire la o cale de urmat. Michel se va întoarce mai devreme din capitala chineză după o primă zi de întâlniri joi – în parte pentru că nu are o linie telefonică sigură la Beijing pentru a vorbi cu liderii UE fără ca China să asculte”, a declarat un oficial european.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, l-a invitat deja pe Viktor Orban la Paris  pentru a discuta despre aderarea Ucrainei la UE, sperând că vor ajunge la un acord comun. Totuși, nu s-a întâmplat nimic. Aceasta este a doua încercare a oficialului maghiar de a-l influența președintele Consiliului European pentru a reevalua sprijinul acordat Ucrainei.