Ungaria a dat lovitura în agricultură. Țara vecină a înregistrat un adevărat succes în cadrul fenomenului „farm to fork” (n.red. de la fermă la furculiță), această fiind o modalitate bună pentru a împăca agricultorii şi consumatorii.

Ungaria a înregistrat un adevărat succes

Ce este acest fenomen? Mișcarea respectivă, numită și „farm to plate” (n.red de la fermă la farfurie) sau „farm to table” (n.red. de la fermă la masă), a apărut odată cu evoluția preferințelor consumatorilor.

Proliferarea alimentelor procesate de către marile corporații și nevoia opusă de producție de alimente proaspete a dus la această mișcare socială.

Este vorba despre situația în care restaurantele și comunitățile locale își procură ingredientele direct de la fermele locale, în loc să fie transportate pe distanțe lungi prin intermediul unui intermediar.

Mișcarea pune accentul pe utilizarea ingredientelor de proveniență locală, de obicei prin achiziție directă de la producător. Această abordare directă asigură produse mai proaspete și mai hrănitoare.

Rădăcinile acestei idei provin din America anilor 60 și ’70, când oamenii erau din ce în ce mai neîncrezători în alimentele procesate, pe care le considerau fade și nesatisfăcătoare.

fonduri agricultura sectorul agricol AFIR
SURSA FOTO: Dreamstime

Producătorii mai mici sunt mai dornici să primească o comandă

O publicație din Ungaria notează că „producătorii mai mici sunt mai dornici să primească o comandă”.

„Poate că supermarketurile fac afaceri bune, dar mulți producători mai mici sunt chiar mai bucuroși să primească comanda dumneavoastră și să vă livreze marfa la domiciliu. Cei care își doresc produse proaspete pot să le primească la ușa lor și, între timp, să ajute fermierii locali să se descurce în această perioadă dificilă. Comandați legume proaspete, fructe, ouă, produse lactate, mezeluri afumate și multe altele”, notează site-ul We Love Budapest.

Între timp, România rămâne dependentă de importuri, chiar dacă are suficient teren agricol pentru a hrăni o ţară cu de patru ori mai mulţi oameni.

Ministrul maghiar al Agriculturii a anunțat un nou sprijin pentru sector

Ministrul maghiar al Agriculturii, István Nagy, a anunțat o subvenție nerambursabilă în cadrul Programului de dezvoltare rurală. Mai precis, Guvernul va oferi 15,6 miliarde HUF, respectiv 40,5 milioane de euro. Banii vor fi acordați sub formă de subvenții nerambursabile pentru 19 instituții .

Potrivit ministrului maghiar, ajutorul vizează și înființarea de ferme, în cadrul Programului de Dezvoltare Rurală.

Oficialul de la Budapesta a spus și că mai multe aspecte cheie din sector vizează inovarea și întinerirea sectorului.