Atât timp cât mediul extern nu se va schimba, datoriile ţării pot fi cu certitudine finanţate în 2013, datoriile care ajung la scadenţă pot fi prelungite, a afirmat Varga într-un interviu acordat televiziunii publice ungare.

Oficialul ungar a explicat că în acest moment nu au loc negocieri oficiale cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, care vor analiza bugetul pe 2013 după aprobarea lui de către Parlament, când vor continua discuţiile cu creditorii internaţionali.

Vineri, premierul Viktor Orban a afirmat că Ungaria nu vrea bani de la FMI dar ‘ar fi dorit’ un acord preventiv de siguranţă.

Ungaria, cea mai îndatorată ţară din Europa Centrală, a accesat ultima dată pieţele internaţionale de obligaţiuni în 2011, iar până acum guvernul condus de Viktor Orban a informat că va emite obligaţiuni în valută doar după ce va ajunge la un acord cu creditorii internaţionali.

‘Guvernul de la Budapesta intenţionează să emită obligaţiuni în valută pe pieţele internaţionale, având în vedere că necesităţile de finanţare puse de expirarea altor obligaţiuni de stat necesită obligaţiuni în valută pentru a evita suprasolicitarea pieţei de obligaţiuni în forinţi’, a declarat săptămâna trecută secretarul de stat în Ministerul Economiei, Gyula Pleschinger.

Ungaria trebuie să finanţeze anul viitor obligaţiuni în valoare de 7,2 miliarde de dolari şi totodată să ramburseze către FMI 5,9 miliarde de dolari, aproape jumătate din această sumă ajungând la scadenţă în primul trimestru.

Toate cele trei mari agenţii de rating atribuie Ungariei un calificativ din categoria ‘junk’ (nerecomandat pentru investiţii), iar recent Standard & Poor’s a retrogradat, din nou, ratingul Ungariei la două trepte sub categoria ‘investment grade’ (recomandat pentru investiţii), deoarece politicile guvernului de la Budapesta erodează perspectivele de creştere a economiei pe termen mediu.
SURSA: Agerpres