Ungaria ar putea renunţa la restul tranşelor din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) programate pentru acest an şi s-ar putea orienta, în 2010, către emisiuni de obligaţiuni denominate în euro, potrivit unui oficial de la Budapesta, citat de agenţia Dow Jones. Pe de altă parte, Ungaria ar putea accesa prima tranşă programată pentru 2010 din împrumut, a declarat directorul general executiv al agenţiei de administrare a datoriei publice, Laszlo Andras Borbely.

Piaţa financiară ungară s-a blocat în luna octombrie a anului trecut din cauza crizei mondiale, guvernul de la Budapesta încheind în consecinţă un acord de finanţare externă cu FMI şi Uniunea Europeană (UE), în valoare de circa 20 miliarde de euro.

Autorităţile au făcut uz de împrumuturi pentru a-şi finanţa datoriile până în luna aprilie, când guvernul a început din nou să emită obligaţiuni, iniţial sume mici, majorate gradual începând cu luna iulie, notează Mediafax.

Agenţia pentru administrarea datoriei publice a realizat, joi, o emisiune de obligaţiuni denominate în forinţi în valoare de 84,5 miliarde forinţi (circa 300 milioane euro), şi a finalizat, vineri, prima emisiune de obligaţiuni denominate în euro realizată de la debutul crizei mondiale, în valoare de un miliard de euro.

SURSA: Mediafax