Lovitură totală pentru Ungaria! Viktor Orban a rămas fără cuvinte. Inevitabilul s-a întâmplat

Prim-ministrul ungar Viktor Orban are parte e o nouă înfrângere. Consiliul European a aprobat sprijinul în valoare de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, după ce această țară s-a opus ajutorului promis.

Consiliul a anunțat, în cursul zilei de sâmbătă, că propunerea are ca scop ”să ofere ajutor financiar pe termen scurt, finanțarea nevoilor imediate ale Ucrainei, reabilitarea infrastructurii critice și sprijinul inițial pentru reconstrucția durabilă postbelică, în vederea sprijinirii Ucrainei pe drumul său către integrarea europeană”.

De asemenea, ministrul de Finanțe al Cehiei, Zbyněk Stanjura, spune că va fi acordat ajutor Ucrainei atâta timp cât este nevoie.

”Legislația pe care am adoptat-o astăzi înseamnă că Ucraina poate conta pe ajutor financiar regulat din partea UE pe tot parcursul anului 2023”, a declarat Zbyněk Stanjura.

Consiliul adoptă o asistență de 18 miliarde de euro pentru Ucraina

Pachetul prevede o soluție structurală pentru sprijinirea financiară a Ucrainei până în 2023. Suma care va fi împrumutată Ucrainei în 2023 va fi de 18 miliarde de euro, iar împrumuturile vor avea o perioadă de grație de 10 ani. Statele membre vor acoperi cea mai mare parte a costurilor dobânzilor prin intermediul veniturilor externe alocate. Garanțiile pentru acest împrumut vor fi furnizate fie de la bugetul UE, fie de către statele membre.

Scopul este de a oferi asistență financiară pe termen scurt, finanțând nevoile imediate ale Ucrainei, reabilitarea infrastructurii critice și un sprijin inițial pentru o reconstrucție postbelică durabilă, în vederea sprijinirii Ucrainei pe calea integrării europene.

O parte a pachetului legislativ, o modificare a regulamentului financiar, a fost deja adoptată de Consiliu în formațiunea Ecofin la 6 decembrie.

Războiul de agresiune neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei din 24 februarie 2022 a provocat Ucrainei o pierdere a accesului pe piață și o scădere drastică a veniturilor publice, în timp ce cheltuielile publice pentru a face față situației umanitare și pentru a menține continuitatea serviciilor de stat au crescut în mod semnificativ.

Printre alte instrumente de sprijin, între 2014 și 2022, UE a sprijinit Ucraina prin mai multe operațiuni consecutive de asistență macrofinanciară (AMF) care au depășit 7 miliarde de euro sub formă de împrumuturi și granturi, scrie Consiliul European.