Legăturile tot mai strânse dintre Rusia și Ungaria nu mai pot fi ignorate

Într-un editorial publicat în Politico, Edit Zgut-Przybylska, profesor asistent la Academia Poloneză de Științe și cercetător asociat la Institutul pentru Democrație al Universității Central Europene, evidențiază influența tot mai crescută a Kremlinului în Ungaria și argumentează că „legăturile din ce în ce mai strânse dintre Rusia și Ungaria nu mai pot fi ignorate”.

După ce s-a anunțat că o „mare firmă internațională” va furniza o finanțare semnificativă pentru cel mai mare club de fotbal din Ungaria, Ferencvaros, acum se pare că sponsorul va fi probabil gigantul petrolier rus Gazprom, relatează Edit Zgut-Przybylska, evidențiind legăturile formației cu guvernul Orban.

Nu este surprinzător faptul că mass-media susținută de stat a acordat o atenție deosebită acestei sponsorizări intermediată de Gábor Kubatov, președintele Ferencváros și, de asemenea, vicepreședinte al partidului de guvernământ din Ungaria, Fidesz, prezentând-o ca pe o victorie.

„Cu cât mai multe companii internaționale investesc în sportul nostru, cu atât mai bine”, a transmis Ministerul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului.

Cu toate că Gazprom nu se regăsește pe lista de sancțiuni a UE, această tranzacție reflectă influența crescândă a Rusiei în Ungaria sub conducerea premierului Viktor Orban, conform profesoara de la Academia Poloneză de Științe.

Potrivit acesteia, prin consolidarea relațiilor economice atât cu China, cât și cu Rusia, Orban își propune să ofere Ungariei un rol mai semnificativ în procesul decizional global. În plus, „prietenia” sa cu Putin alimentează corupția din ce în ce mai mare în cadrul guvernului său și îi finanțează adepții.

„Prietenul din copilărie al lui Orban și cel mai bogat oligarh din Ungaria, Lorinc Meszaros, este un exemplu-cheie în acest sens. Compania sa, Meszaros es Meszaros Kft, a primit contractul pentru construirea centralei nucleare Paks 2 din țară, un proiect de 12,5 miliarde de euro, mult întârziat și finanțat în mare parte din împrumuturi rusești, împingând Ungaria și mai mult în orbita Kremlinului, în contrast direct cu restul Europei”, a punctat Edit Zgut-Przybylska.

Viktor Orban
Viktor Orban (SURSA FOTO: Facebook, Orbán Viktor)

Ungaria este considerată un refugiu pentru spionii ruși

Între timp, vestea despre acordul echipei Ferencvaros cu Gazprom a apărut la scurt timp după ce autoritățile cehe și poloneze au dezvăluit implicarea Voice of Europe, un site de știri afiliat Fidesz, în propagandă pro-rusă și în finanțarea unor politicieni europeni din Germania, Franța, Polonia, Belgia, Olanda și Ungaria.

Site-ul, care a promovat constant conținut anti-ucrainean și de extremă dreapta încă din 2022, a fost ulterior sancționat, alături de oligarhul ucrainean și apropiat al Kremlinului, Viktor Medvedciuk, și de Artem Pavlovici Marchevskyi, presupuși a fi în spatele acestei operațiuni, mai scrie Politico.

„Toate acestea subliniază o schimbare a influenței Rusiei asupra Ungariei. Înainte de războiul din Ucraina, declanşat de Rusia, relațiile dintre Orban și Moscova erau deja dezvoltate, dar nu erau atât de profunde. Mai mult, activitățile Serviciului Federal de Securitate al Rusiei în Ungaria erau în mare parte fragmentate și se pare că se concentrau pe obținerea a cât mai mulți facilitatori locali în țară”, scrie profesoara de la Academia Poloneză de Științe.

Edit Zgut-Przybylska mai precizează că Ungaria este acum privită ca un „refugiu sigur” pentru spionii ruși, iar Moscova are o linie directă cu guvernul lui Orban.

Aceasta observă că premierul Ungariei este unul dintre cei doar doi lideri din UE care s-au întâlnit cu Putin de la începutul războiului din Ucraina, vorbind cu căldură despre relația sa cu liderul rus.

„Iar după ce a blocat eforturile europene de a furniza ajutor Ucrainei din 2022, Orban este văzut din ce în ce mai mult ca o voce a Kremlinului. De exemplu, în timp ce alte țări europene au redus numărul de angajați la ambasadele și consulatele rusești, numărul de angajați la ambasada rusă din Budapesta este în creștere”, a mai subliniat profesoara.

Amploarea influenței rusești în Ungaria necesită acțiuni imediate

Banca Internațională de Investiții, o instituție financiară multilaterală controlată de guvernul rus și cu sediul la Budapesta din 2019, a beneficiat de imunitate diplomatică deplină până în 2023, un privilegiu pe care Slovacia vecină l-a refuzat când Rusia a abordat posibilitatea de a-și muta sediul la Bratislava.

Conform acordului cu guvernul de la Budapesta, această imunitate s-a extins nu numai la înalții funcționari ai băncii, ci și la toți angajații și consultanții, precum și la toți invitații băncii din Rusia sau din țări terțe, care apoi aveau libertate de mișcare în spațiul Schengen.

De asemenea, hackerii ruși au avut acces obișnuit la serverele Ministerului ungar de Externe, fără ca Budapesta să ofere un răspuns diplomatic oficial. Mai mult, Ministerul de Externe era conștient că date neprețuite privind securitatea națională fuseseră furate din calculatoarele sale. De asemenea, mass-media de stat ungară a promovat constant dezinformarea Kremlinului pentru a justifica acțiunile Rusiei în Ucraina.

Conform surselor proguvernamentale, SUA, UE și NATO sunt considerați belicoși, iar Ucraina este prezentată ca fără granițe, deoarece „nu le-a înregistrat” la ONU, observă Edit Zgut-Przybylska. În plus, la solicitarea lui Orban, patriarhul Kirill al Moscovei, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, nu a fost inclus pe o listă de sancțiuni propusă de UE. Kirill este un propagandist cheie pentru Putin, iar biserica sa a primit un sprijin financiar solid din partea guvernului ungar, în ciuda faptului că doar 14.000 de cetățeni maghiari se identifică drept ortodocși.