Premierul Florin Cîțu a anunțat că România va primi 29,2 miliarde de euro, iar banii vor fi folosiți atât pentru infrastructura țării cât și pentru sistemul sanitar și educațional.

Șeful Executivului susține că din perioada pandemiei de coronavirus, România a învățat cât de fragil este sistemul sanitar, iar acești bani vor fi alocați tocmai pentru construirea de noi spitale.

„29,2 miliar de euero, bani folosiți pentru a construi 265km de autostradă, școli și creșe. Este foarte important pentru această guvernare să construiască spitale. Criza prin care am trecut anul trecut și încă trecem a pus presiune pe sistemul sanitar de sănătate din Uniunea Europeană și a arătat foarte clar limitele sistemului de sănătate din UE”, a spus Florin Cîțu.

Totodată, premierul a mai adăugat faptul că în România, trei mari sectoare se vor bucura de acești bani europeni. Este vorba despre trnasport, educație și sănătate.

De ce are nevoie România de împrumuturi

Pentru a clarifica mai multe speculații din spațiul public legate de aceste investiții, premierul Florin Cîțu a spus clar de ce are nevoie România de aceste investiții și de ce face un împrumut atât de mare.

Potrivit acestuia, toți banii împrumutați vor merge doar spre investiții și nicidecum în consum. El a adăugat că a decis să ia acest împrumut în condițiile în care dobânda este una de aproape zero la sută, aceași cu care inclusiv Germania lucrează.

„România are nevoie de investiții. Aceste împrumutri luate prin PNRR se vor duce doar în investiții, nu pot să meargă în consum, doar în investiții și aici. nu cred că există dezbatere la nivelul societății, că împrumuturile pentru investiții nu sunt bune.

Noi oricum împrumutăm ca să investim în România, iar împrumuturile pe care le luăm prin PNRR sunt la o dobândă mult mai mică. Vorbim despre aproape 0%, dobândă la care se împrumută chiar și Germania.

Pentru România înseamnă un plus că putem folosi aceste dobânzi și că putem investi. Partea importantă este că putem investi mult într-un timp foarte scurt, ceea ce este o provocare chiar și pentru România”, a adăugat premierul Florin Cîțu.