"E privilegiul vieţii mele faptul că am lucrat aici pentru 14 ani. Sunt incredibil de mândru de această companie", declara Tim Cook în cadrul conferinţei de presă în cadrul căreia s-a anunţat lansarea terminalului iPhone 4S.

Evenimentul şi afirmaţia de mai sus se petreceau cu o zi înainte ca Steve Jobs să piardă lupta cu cancerul. Opinia publică, încă şocată de neaşteptata retragere din funcţia de CEO a vizionarului de la Apple, a descris prezentarea lui Tim Cook în termeni duri, accentuând mai ales lipsa evidentă de entuziasm a noului Director Executiv al companiei.

Lăsând la o parte regretele prilejuite de moartea celui care a inspirat o lume întreagă, o întrebare se impune încă:
"Cum evoluează Apple în lipsa lui Steve Jobs?"

Chiar şi fără Steve Jobs, recent-lansatul iPhone 4S a înregistrat vânzări record de cca. 4 milioane de exemplare în weekendul în care a apărut. Analiştii se îndoiau că 4S va avea un asemenea succes, dat fiind că designul era neschimbat. Cu toate acestea, procesorul îmbunătăţit, camera performantă, renumita aplicaţie Siri şi lărgirea portofoliului de furnizori prin semnarea cu Sprint Nextel i-au oferit ultimului model iPhone un succes nesperat.

iCloud s-a bucurat, de asemenea, de un succes uriaş, conturând noi limite în serviciile de internet. Peste 20 de milioane de persoane şi-au activat gratuit conturile de iCloud în prima săptămână de la lansare, potrivit cifrelor transmise de Apple.
iTunes Match, un nou serviciu lansat de companie pentru optimizarea music store-ului, a apărut cu o mică întârziere şi în ciuda faptului că utilizatorii nu au beneficiat de gratuităţi (taxa este de 25 de dolari pe an), vânzările merg bine, iar cronicile sunt pozitive.

Lansări robuste, cronici pozitive, produse şi servicii performante, dar şi câteva stângăcii – aşa descrie Mark Milian de la CNN Tech compania Apple, la 2 luni de la dispariţia lui Steve Jobs.