Românii cumpără tot mai multe proprietăți ieftine în Ungaria. Prețul variază între 2.500 și 10.000 de euro și este de zece ori mai mic decât cel din România.

Cea mai ieftină casă vândută anul trecut a costat 5.000 de euro

Un agent imobiliar din regiunea Banat a declarat faptul că imobilele sunt relativ ieftine, iar românii nu au ezitat să profite de această ocazie.

Așadar, în prezent, cea mai ieftină casă pe care o are spre vânzare este de 9.000 de euro. Aceasta este situată la șapte kilometri de localitatea Variașu Mic din Arad.

„Cea mai ieftină casă pe care am vândut-o anul trecut a costat 5.000 de euro, în Dombegyhaz, la cinci kilometri de graniță. Este situată în centrul orasului, 100 mp, trei camere și 4000 mp de teren.

În prezent, cea mai ieftină casă pe care o avem la vânzare este de 9.000 de euro, la aproximativ șapte kilometri de Variașu Mic (un sat din județul Arad, situat la graniță – n.red.), cu trei camere, utilități și teren de 1.500 de metri pătrați”, a declarat Bogdan Holokan, agent imobiliar din regiunea Banat.

Așadar, cel puțin 300 de case din orașele de la granița maghiară au fost vândute cetățenilor români anul trecut, în principal din Arad și Timișoara, transmite Digi24.

În Ungaria există o comunitate de aproximativ 36.000 de români

„Spun că prețul locuințelor i-a făcut să se mute în străinătate, dar și costul vieții, pentru că facturile la utilități acolo sunt la jumătate din cât sunt aici.”, a relatat agentul imobiliar. Însă, o problemă majoră în acest sens constă în lipsa unui loc de muncă.

Așadar, majoritatea românilor care au ales să devină proprietari de case în Ungaria se deplasează zilnic în jur de o oră și jumătate pentru a merge la muncă în patria lor, a transmis publicația BTA.

Conform datelor recensământului din anul 2011, în Ungaria există o comunitate de aproximativ 36.000 de români. Majoritatea dintre aceștia se află în așezări de lângă granița cu România.

În orașul Gyula, drept exemplu, vecin orașului Vârșand din Arad, locuiesc în jur de 2.000 de români, iar în Battonya – aproximativ 1.000 de români, de trei ori mai mulți decât în 2007, a informat sursa citată.