La șapte ani de la ultima epidemie de Ebola, din Guineea, virusul a scos din nou capul. Există deja 23 de cazuri și 12 decese într-un nou focar, potrivit cosmosmagazine.
Focarul recent descoperit ar fi pornit de la o înmormântare.
Virusul Ebola – care provoacă o febră brutală, dureri de cap, vomă şi diaree – a fost identificat pentru prima dată în 1976 în Zair, actuala Republică Democrată Congo. De atunci, virusul, pentru care există două vaccinuri experimentale, dar niciun tratament, a provocat teroare în mai multe rânduri în Africa. Boala devastatoare ucide până la 90% din persoanele pe care le infectează.

Virusul zoonotic, o cauză frecventă a epidemiilor.

Ebola este un virus zoonotic, o cauză frecventă a epidemiilor. Aceste virusuri provin de la animale – cum ar fi lilieci și cimpanzei – și sunt transmise oamenilor atunci când intră în contact strâns cu ele.  Ebola se transmite între oameni prin contactul cu lichidul corporal, cum ar fi sângele și materialul seminal, fie direct, fie indirect pe haine, cearșafuri și paturi.

Renașterea latentă a Ebola

Într-un studiu recent, publicat în Nature, cercetătorii au urmărit descendența genetică a unui focar de Ebola apărut în februarie 2021 în Guineea, Africa de Vest. Ei au descoperit că focarul nu a fost rezultatul saltului bolii de la animal la om, așa cum se întâmplă în mod normal, ci a provenit din Ebola latent.
Acest virus „înviat”, care se transmite de la persoanele care s-au recuperat dintr-un un focar Ebola, în urmă cu cinci ani, sugerează că uneori supraviețuitorii încă mai au virusul. Cercetătorii au comparat tulpinile virale 2013-2016 cu cele ale celor 14 indivizi din focarul din 2021 și au constatat că există  puține diferențe între cele două.

Ce este latența virusului

Latența apare atunci când un virus, bacterie sau ciupercă încetează să se replice și să provoace simptome, dar rămâne latentă în organism.
Uneori, o boală poate infecta pe cineva și nu poate provoca simptome decât mulți ani mai târziu. Alteori, o boală se poate manifesta într-un fel acum, dar poate avea simptome diferite mai târziu.