Două cazuri suspecte de virus Marburg, o febră hemoragică aproape la fel de mortală ca Ebola, au fost detectate în Ghana, au anunţat vineri autorităţile sanitare din această ţară, relatează AFP.

Nu au fost semnalate alte cazuri noi

Concluziile preliminare din probele de sânge prelevate de la două persoane din regiunea Ashanti (sud) indică prezenţa virusului Marburg, iar probele au fost trimise la Institutul Pasteur din Dakar pentru confirmare, a indicat serviciul naţional de sănătate într-un comunicat.

„Niciun caz nou nu a fost semnalat de când aceste probe au fost prelevate în urmă cu două săptămâni”, se arată în comunicat, precizând că 34 de persoane care au fost în contact cu cele două cazuri suspecte au fost plasate în carantină.

Dacă vor fi confirmate de Institutul Pasteur, acestea ar fi primele cazuri de virus Marburg detectate în Ghana, a declarat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a anunţat că pregăteşte un răspuns la o „posibilă epidemie”.

OMS a anunţat în septembrie 2021 sfârşitul primului episod al virusului Marburg în Africa de Vest, la 42 de zile de la identificarea unui singur caz în Guineea.

Nu există niciun vaccin sau tratament antiviral aprobat pentru a trata virusul Marburg, dar rehidratarea orală sau intravenoasă şi tratamentul simptomelor specifice ameliorează şansele de supravieţuire.

Majoritatea cazurilor somsemnalate în Africa de Sud și de Est

Două focare mari care au apărut simultan în Marburg și Frankfurt, în Germania, și în Belgrad, Serbia, în 1967, au dus la recunoașterea inițială a bolii. Focarul a fost asociat cu lucrări de laborator în care s-au folosit maimuțe verzi africane (Cercopithecus aethiops) importate din Uganda.

Din 1967 s-au înregistrat o duzină de focare majore de Marburg, majoritatea în Africa de Sud și de Est.

Virusul Marburg este asociat, de obicei, cu expunerea la peșteri sau mine care adăpostesc colonii de lilieci Rousettus. Odată contractat de om, virusul se transmite prin contactul cu fluidele corporale ale persoanelor infectate sau cu suprafețe și materiale contaminate, potrivit OMS.

Boala debutează brusc, cu simptome de febră mare, dureri puternice de cap și disconfort.

Ratele de deces au variat de la 24% la 88% în focarele din trecut, în funcție de tulpina virusului și de gestionarea cazurilor.