În primele zile ale pandemiei, toți ochii erau ațintiți asupra potențialelor vaccinuri. Dar, în timp ce vaccinurile își anunțau triumfător apariția, eforturile de a dezvolta și o pastilă anti- Covid-19 mergeau înainte, în speranța că vor contribui și ele la sfârșitul pandemiei, scrie TehnologyReview.

Compania Pfizer, care s-a încununat de glorie după ce a creat primul vaccin anti-Covid, a apăsat pedala de accelerație și pentru realizarea unui medicament antiviral, testând sute de substanțe chimice. Chiar dacă primele vaccinuri au fost autorizate în SUA în decembrie 2020, în paralel se făceau studii pe animale pentru a verifica medicamentul denumit Paxlovid. Testele pe oameni au început în martie 2021, iar până în toamnă Pfizer avea să anunțe că a dat lovitura cu antiviralul său.

Paxlovid a stabilit încă un record

”A fost un moment incredibil”, spune Charlotte Allerton, șefa de design medical de la Pfizer. Chiar dacă a venit după aproape un an de la dezvoltarea vaccinului, Allerton crede că Paxlovid a stabilit încă un record: pornind de la sintetizarea unei noi substanțe chimice și până la demonstrația că poate trata o boală în mod sigur, a fost cel mai rapid medicament pe care o companie farmaceutică l-a supus autorităților spre aprobare.

Pastila a venit în cel mai bun moment: odată cu Omicron

Un test pe voluntari nevaccinați realizat de Pfizer a arătat că noua pastilă reduce șansa unei forme severe de Covid-19 cu 89%. Iar rezultatele păreau să vină în cel mai bun moment, atunci când noua variantă Omicron, care se răspândea rapid, infecta milioane de oameni.

Pentru Pfizer, antiviralul Paxlovid, care poate fi administrat de pacienți acasă, ar putea să se transforme într- un nou succes. „Este un permis pentru a face bani. Cu cât mai multe pastile vor putea face, cu atât vor vinde mai mult guvernelor”, spune un analist economic, care crede că, în mod sigur, cererea va depăși oferta.

În plus, unele companii mari de medicamente s-au îndepărtat în ultimii ani de cercetările pentru dezvoltarea antiviralelor. În ciuda succeselor înregistrare cu HIV și hepatita C, lista virușilor pentru care nu există încă un vaccin și pentru care dezvoltarea unei pastile ar putea aduce bani companiilor, nu este foarte lungă.

Ar putea apărea o formă de Covid-19 rezistentă la Paxlovid?

Natura mai puțin schimbătoare a genei proteazei este motivul pentru care medicamentul de la Pfizer s-ar putea dovedi util împotriva virușilor care încă nu au scos capul. Testele de laborator efectuate de companie arată că, pe lângă blocarea creșterii SARS-CoV-2 în celule, antiviralul inhibă și alte coronavirusuri. Printre ele și MERS.

Care este obiectivul final

”Obiectivul este de a avea ceva care să fie deja pe raft, data viitoare când va apărea una dintre aceste amenințări majore pentru sănătatea publică” spune Matthew Frieman, specialist în coronavirus la Universitatea din Maryland. Potrivit lui Frieman, se speră astfel ca, pe viitor, coronavirusurile să poată fi tratate cu o combinație de medicamente antivirale, similare cu „cocktailurile” folosite acum pentru a controla HIV.