Proprietăţile AEW Europe din România sunt deţinute prin vehiculul investiţional PBW II, lansat în 2006. Fondul de investiţii îşi încheie activitatea, în sensul în care a ajuns la maturitate şi trebuie să returneze banii investitorilor. Din acest motiv trebuie să vândă activele acumulate.

Compania deţine la nivel local clădirea de birouri America House din Piaţa Victoriei din Bucureşti şi centrul comercial Promenada Mall din Târgu Mureş. Vânzătorul este reprezentat de Cushman & Wakefield Echinox pentru imobilul de birouri şi de JLL România pentru mall. AEW Europe ar putea obţine pe cele două active circa 170 mil. euro, potrivit unor calcule bazate pe randamentele investiţionale specifice sectorului şi chiriile anuale încasate de proprietar. Cele două clădiri au fost scoase la vânzare încă de la finalul anului 2016, decizie anunţată în premieră de revista Capital. Investitorul a plătit pe ele peste 210 mil. euro în urmă cu un deceniu. La sfârşitul lunii septembrie din 2015, portofoliul local al AEW era evaluat la 136 mil. euro.

America House a fost cumpărată de AEW în toamna lui 2007 de la Globe Trade Centre (GTC) la un preţ de 120,3 mil. euro şi un randament investiţional de sub 6%, rămas până astăzi imbatabil. Aceasta a fost singura tranzacţie imobiliară cu un randament comparabil cu cel al pieţelor mai mature din Europa Centrală. America House are o suprafaţă închiriabilă de 27.500 mp şi are printre chiriaşi companiile Deloitte, Mastercard, Ericsson, Cisco şi Ambasada Japoniei. Clădirea generează anual venituri din închiriere de circa 7,7 mil. euro, potrivit datelor aferente anului 2016 comunicate la Ministerul Finanţelor Publice.

În 2008, la câteva luni distanţă de achiziţia America House, AEW a cumpărat cu 90 mil. euro Promenada Mall din Târgu Mureş de la BelRom. Parcul de retail a ocupat locul 25 într-un top realizat de Capital pe baza cifrelor de afaceri raporate de cele 63 de centre comerciale moderne din România în 2016. Proiectul din Târgu Mureş a înregistrat afaceri de 6,5 mil. euro. Mallul are o suprafaţă închiriabilă de 44.000 mp. Principalii chiriaşi sunt Auchan, Leroy Merlin, Cinema City, H&M, Hervis, Takko, Deichmann, Adidas şi CCC.

Cine sunt actorii tranzacţiei

 

Intrarea Morgan Stanley pe piaţa locală ar reprezenta o confirmare a faptului că fondurile americane de investiţii sunt cu ochii pe România, după ce investitori precum Lone Star, Cerberus sau York Capital au luat piaţa imobiliară cu asalt.

CITITI SI Culisele unei tranzacţii care a pus România pe harta marilor investitori

Morgan Stanley are doar două birouri în regiune, în Polonia şi Ungaria, şi este activă pe piaţa imobiliară prin divizia sa Morgan Stanley Real Estate Investing. Platforma imobiliară a americanilor gestionează active în valoare de 33 mld. dolari. Strategia companiei prevede ca 79% din banii să îi investească în active premium, în timp ce 21% merg spre investiţii oportuniste. Capitalul fondului este împărţit astfel: 71% în Americi, 22% în Europa şi 7% în Asia.

Grupul financiar Morgan Stanley a apărut în 1935 ca răspuns al Legea Glass-Steagall, ce urmărea separarea băncilor comerciale de cele de investiţii. Instituţia bancară a fost fondată de Henry Sturgis Morgan, nepotul bancherului american J.P. Morgan, şi de Harold Stanley. Întregul grup administrează active în valoare de 1.300 mld. dolari.

De cealaltă parte, AEW Global este o reţea de companii care administrează investiţii imobiliare, cu sediul central în Boston. Componenta europeană a grupului este AEW Europe, deţinută de grupul financiar francez Natixis şi de grupul francez La Post. De altfel, decizia de a scoate cele două imobile din România la vânzare a venit la scurt timp după ce băncile de investiţii Natixis şi La Banque Postale au finalizat procesul de fuziune a diviziilor lor imobiliare AEW Europe şi Ciloger. Noul grup a devenit al treilea cel mai mare manager de active imobiliare de pe piaţa franceză, cu un portofoliul în administrare de aproape 60 mld. euro.

Bancherul care se află la cârma Natixis, François Pérol, a fost consilierul economic al fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy şi managing partner al Rothschild Bank.