Shakira Isabel Mebarak Ripoll a anunțat joi, că „a îndeplinit toate obligaţiile tributare şi nu datorează nimic trezoreriei spaniole”, potrivit unui comunicat de presă. 

 Cântăreaţa a plătit în urmă cu câteva luni, 20 de milioane de euro ce pentru datorii şi dobânzi din anul 2011, iar recent, alte 14,5 milioane, pentru 2012, 2013 şi 2014. În acei ani, Shakira era consiliată de PriceWaterhouseCoopers, companie înlocuită cu EY în decembrie 2017.

Procuratura anchetează dacă în perioada 2011 – 2014 rezidenţa fiscală a artistei era în Spania şi nu în străinătate, aşa cum a declarat. Dacă o persoană are sediul fiscal în Spania, plăteşte acolo impozitele.

Potrivit unor surse, trezoreria spaniolă vrea să folosească eronat conceptul „absenţă sporadică” pentru a o considera pe partenera fotbalistului Gerard Piqué rezident spaniol.

Acest concept se referă la timpul pe care un contributor îl petrece în afara Spaniei, pentru diverse chestiuni, şi se contabilizează ca şi cum s-ar fi aflat pe teritoriul spaniol.

Shakira spune că acest caz este „unic, având în vedere că sunt cetăţean străin în Spania ale cărui venituri vin, practic în totalitate (96%), din străinătate”, conform stirileprotv.ro