„Penetrarea boilerelor în gospodăriile din România a ajuns la aproximativ 20%, majoritatea dintre aceste aparate putând fi găsite în casele din zonele rurale unde nu există branşament şi încălzire la o reţea centralizată”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Directorul de Vânzări al companiei.

Potrivit unui studiu efectuat de Ariston pe un eşantion de 1.614 respondenţi la nivel naţional, 58% dintre cumpărătorii de boilere electrice de pe piaţa locală provin din mediul rural. În plus, un procent semnificativ dintre utilizatori, de 25%, locuiesc în oraşe mici, de aproximativ 50.000 de locuitori.

Peste o treime din vânzările de boilere electrice pe piaţa autohtonă sunt realizate în zonele Banat, Crişana şi Maramureş, în timp ce Oltenia deţine o cotă de 29%, similară cu cea din Dobrogea. Cea mai slabă penetrare a boilerelor este în Bucureşti, unde procentul ajunge la doar 7%.

Criterii de achiziţie

Când vine vorba de cumpărarea de boilere, 41% dintre români se ghidează după preţ. Printre principalele criterii care stau la baza procesului de achiziţie se numără şi puterea rezistenţei electrice, în 16% din cazuri, marca, cu un procent de 15, şi dimensiunea aparatului (15%).

Cele mai uzuale boilere de pe piaţa locală sunt cele electrice, în proporţie de 50%, urmate, cu un procent de 30, de cele pe bază de combustibil solid şi de cele pe gaz, cu 12%. O cotă mică de piaţă, de doar 8%, aparţine boilerelor termo-electrice, conectate în general la centrale termice cu combustibil solid.  

450 lei, preţul mediu

Studiul companiei arată, de asemenea, că în 41% din cazuri boilerele electrice sunt achiziţionate din magazinele specializate de instalaţii, urmate de magazinele de obiecte sanitare şi de cele de tip Do-it-Yourself. Preţul mediu plătit de către români pentru un boiler electric este de  aproximativ 450 lei.

Când vine vorba de montarea aparatelor, cumpărătorii apelează, în peste 65% din cazuri, la un instalator. Aproximativ 30% dintre români aleg să monteze singuri boilerele electrice, în timp ce doar 5% se îndreaptă către o firmă specializată de instalaţii.

Peste 40% dintre proprietarii de boilere electrice au achiziţionat aparatul în urmă cu aproximativ 2-6 ani, în timp ce 28% deţin un astfel de sistem de încălzire al apei de mai mult de 6 ani. 30% dintre proprietari au cumpărat un boiler în ultimii 2 ani.