Este alertă în România după ce în această lună mai mulți români au ajuns la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase cu diagnosticul de Hepatita A.

Situația alarmantă se petrece la Constanța, iar în acest moment este vorba despre 37 de persoane, dintre care 33 sunt copii cu vârsta de până la 14 ani.

Pentru a preîntâmpina răspândirea virusului, primăria municipiului Constanţa a alocat peste 1,6 milioane de lei pentru achiziţia de materiale dezinfectante în şcoli.

Potrivit primarului Constanței, Decebal Făgădău, și-a exprimat speranța ca în termen foarte scurt unităţile şcolare să achiziţioneze materialele dezinfectante şi să execute lucrările de primă urgenţă la care s-au angajat.

„Am alocat unităţilor de învăţământ peste 1,6 milioane de lei, atât pentru achiziţia materialelor igienico-sanitare cât şi pentru cheltuieli materiale şi de investiţii  urgente ce pot fi realizate până la sfârşitul anului. Aş vrea ca până la sfârşitul anului, toate unităţile şcolare să fie dotate cu dezinfectant”, a coemntat Decebal Făgădău, citat de Adevărul.

Directorii de școli, reacție uluitoare

Problema cea mai mare nu este atât răspândirea virusului, cât faptul că nu directorii de şcoli înţeleg care este rolul lor de manageri şi aşteaptă ca primăria să cumpere produsele dezinfectante, săpun, hârtie şi altele.

El a susținut că există o dezinformare totală din partea unor conducători de instituţii şcolare către asociaţiile de părinţi, spunându-le că este treaba primarului să  vină eventual să le cumpere săpun, hârtie igienică, să le zugrăvească sau să facă lucrări care ţin de dânşii.

Medicii ne avertizează

Medicii au oferit și câteva sfaturi pentru a preîntâmpina răspândirea virusului. În primul rând, trebuie să respectăm regulile de igienă personală. În al doilea rând, trebuie să fim mai atenţi la igiena copiilor, având în vedere că cele mai multe cazuri sunt înregistrate în rândul celor mici. Hepatita A se numeşte şi boala mâinilor murdare.

Spălarea pe mâini este esențială dar și evitarea spaţiilor sau localurile cu igienă precară. Multe persoane pot fi purtătoare ale acestei boli fără a avea niciunul dintre simptomele care ne-ar trimite la medic.