Este vorba despre virusul gripal de tip A, care a fost confirmat la doi fraţi din mediul rural. În prezent, sistemul medical din Buzău se confruntă cu pacienți infectați cu virusul respectiv. Din nefericire, Buzăul nu are acoperire vaccinală împotriva virusului gripal de tip A.

Conform informațiilor transmise de Adevărul, primele persoane bolnave au fost depistate după ce a fost eliminată obligativitatea murtării măștii de protecție în spaţiile publice şi în unitățile de învățământ.

Reamintim că, recent, managerul Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, Dr. Florin Roșu, a avertizat că există șanse mari ca difteria și poliomielita să fie răspândite în țara noastră de către refugiații de război, după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a raportat încă din 2019 persoane îmbolnăvite de difterie în Ucraina, iar în 2021 a fost depistat și un om cu poliomielită cu tulpină sălbatică.

Pericol major în România! Copiii sunt amenințați de boli periculoase

„Poliomielita este o boală infecto-contagioasă care, nedepistată la timp, poate pune în pericol sănătatea pacientului și a celor cu care interacționează. Realizează cel mai des tablouri pseudo gripale sau gastrointestinale și, deși în cazuri rare, poate provoca atrofii musculare și sechele motorii. Boala debutează cu febră, catar respirator (creșterea secrețiilor mucoasei nazale, afectează partea din spatele nasului), tulburări digestive, cefalee, iritabilitate, insomnie”, a explicat Dr. Florin Roșu pentru Gândul.

Difteria este o boală infecto-contagioasă provocată de o bacterie, ce cauzează fenomene inflamatorii severe și toxice în organismul nostru. Conform specialiștilor medicali, difteria se transmite prin aer: direct prin tuse, strănut sau vorbit.

Dr Florin Roșu: Gradul de contagiozitate este între 70-90%

Dr Florin Roșu a spus că ambele boli respiratorii necesită spitalizare și tratament de specialitate, nu trec de la sine și nici nu este posibil tratamentul lor acasă. Copiii sunt cei mai afectați de bolile respective.

„Gradul de contagiozitate este între 70 și 90 la sută. Pacienții netratați pot fi contagioși timp de 2-3 săptămâni. Perioada de incubație este între 2 și 6 zile, dar simptomatologia diferă în funcție de localizarea și intensitatea procesului difteric. Cele mai frecvente forme de manifestare a difteriei sunt: angina difterică, cu febră, astenie fizică intensă, anorexie și dureri faringiene. Difteria laringiană se manifestă ca o laringită cu febră, disfonie (răgușeală, tuse aspră, spastică, tiraj intercostal etc.)”, a adăugat dr. Florin Roșu.