Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile – CNSCBT a anunțat în raportul săptămânal că au fost confirmate încă 50 de cazuri de rujeolă, în perioada  02.12.2019 – 06.12.2019.

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România, raportate până la data de 06.12.2019, este 18.761, din care 64 de decese.

Județele în care s-au raportat noile cazuri

Cele 50 de noi cazuri confirmate în ultima săptămână au fost raportate în județele Caraș-Severin – 21, Mehedinți – 19, Brașov – 4, Timiș – 4 și Dolj – 2.

Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Din 4 persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare. Pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă (pojar), boala este mortală.

Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli. În România 9 din 10 parinți își vaccinează copiii.

Boală foarte contagioasă

Rujeola este foarte contagioasă – se estimează că 90% din persoanele neimunizate (prin trecerea prin boală / vaccinare), expuse vor contracta boala. Omul este singura gazdă pentru acest virus, arată CNSCBT.

Principalele simptome sunt febra mare, tuse, rinoree, erupţie şi inflamaţie la nivelul ochilor (conjunctivită). Primele simptome (febră, simptome respiratorii) apar într-un interval de 7-21 zile de la contactul infectant, în medie la 10 zile de la expunere. Erupţia apare în medie la 4 zile după primele simptome iar pacientul este contagios 4 zile înainte şi 4 zile după apariţia erupţiei.

Complicații

Erupţia este însoţită de febră 39-40ºC; în cazurile necomplicate, starea generală se ameliorează la 3 zile după apariţia erupţiei iar pacientul îşi revine complet în 7-10 zile de la debut.

Iar complicațiile intervin în 30% din cazuri şi includ pneumonie, encefalită, otită medie, diaree, laringo-traheo-bronşită şi infecţii bacteriene secundare. Copiii foarte mici şi persoanele imunocompromise au risc ridicat de complicaţii, formă severă de boala şi chiar deces.