Ziarul american scrie că s-a constatat că vaccinul declanșează anticorpi de protecție și celule T la persoanele mai în vârstă. Rezultatele repropun datele publicate în iulie, care arătau că vaccinul a generat „răspunsuri imune robuste” la un grup de adulți sănătoși cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, adaugă ziarul, conform lastampa.it

Testele de imunogenitate pozitive nu garantează siguranță

Cu toate acestea, Financial Times avertizează că testele de imunogenitate pozitive nu garantează că în final vaccinul se va dovedi sigur și eficient la persoanele în vârstă. AstraZeneca, care dezvoltă vaccinul împreună cu cercetătorii de la Universitatea din Oxford, este privit ca un lider în cursa pentru producerea unui vaccin care să protejeze omenirea împotriva Covid-19.

Ulterior, vestea a fost confirmată atât de Astrazeneca, cât și Universitatea din Oxford. Vaccinul a arătat un răspuns imun promițător și niveluri scăzute de reacții adverse la vârstnici, potrivit unei analize intermediare pe care producătorul britanic de medicamente a numit-o „încurajatoare”.

Vaccinul, aflat acum într-un stadiu avansat de testare la om, care vizează demonstrarea eficacității și siguranței acestuia, se află în fruntea cursei pentru combaterea virusului. Experimentele din Marea Britanie ar putea da rezultate înainte de sfârșitul anului, alimentând speranțele oamenilor de știință și liderilor guvernamentali care cred că până la începutul anului 2021 ar putea fi disponibil un vaccin pentru grupurile cu risc ridicat din țară.

Experimentele au dat rezultate pozitive pentru persoanele cu vârste de 56 de ani și peste, inclusiv pentru cele de peste 70 de ani, și s-au bazat pe analizarea datelor provizorii privind siguranța și pe răspunsul imunitar, au explicat luni AstraZeneca și Oxford. „Acest lucru marchează o piatră de hotar și ne asigură că utilizarea vaccinului este sigură și că induce răspunsuri imune puternice la grupurile de adulți”, a declarat un purtător de cuvânt al Oxford.