Vaccinurile Pfizer şi Moderna au demonstrat o eficacitate de 90% contra unei infectări cu coronavirus – fără diferenţă în ce priveşte prezentarea sau nu de simptome – subliniază un studiu făcut în condiţii reale pe puţin sub 4.000 de cadre medicale americane, scrie Le Soir. 

Altă veste încurajatoare, o vaccinare parţială cu o singură doză a unuia din aceste două vaccinuri a permis o protecţie de 80% la două săptămâni după injectare, afirmă acest studiu publicat luni.

Făcut de Centrele americane de prevenţie şi de luptă contra maladiilor (CDC), studiul a cercetat eficacitatea acestor două vaccinuri cu ARN messager pe 3.950 de participanţi în şase state americane, între 14 decembrie 2020 şi 21 martie 2021.

„Acest studiu demostrează că eforturile noastre de vaccinare naţională funcţionează”, a declarat directoarea CDC, Rochelle Walensky.

Vaccinurile cu ARN messager autorizate contra Covid-19 asigură o protecţie rapidă şi importantă în lumea reală”, a susţinut ea.

Unul din atuurile studiului rezidă în faptul că participanţii îşi fac ei înşişi în fiecare săptămână un test prin prelevare nazală, analizat apoi în laborator, fie că au dezvoltat simptome de Covid-19 sau nu.

Aceste rezultate se adaugă volumului tot mai mare de dovezi că vaccinurile nu opresc pur şi simplu dezvoltarea de simptome de boală, ci şi infectarea în sine, constituind astfel un instrument important pentru a împiedica răspândirea virusului.

Cine a participa la studiu

Participanţii la studiu sunt medici, infirmiere, personal implicat în acordarea primului ajutor şi alte cadre medicale din toată ţara. 

Dintre ei, 2.479 (62,8%) au primit ambele doze recomandate de vaccin ARN messager şi 477 (12,1%) n-au primit decât o singură doză.

Trei cazuri pozitive au fost identificate printre cei care au primit ambele doze, reprezentând astfel o rată de incidenţă de 0,04 la 1.000 de zile-persoane (o măsură a timpului de lucru), faţă de o rată de 0,19 pentru cei care au primit o singură doză şi de 1,38 pentru cei care nu au primit nicio doză.

După o ajustare a datelor în funcţie de loc, eficacitatea vaccinului a fost estimată la 80% pentru o doză şi de 90% pentru ambele doze.

Autorii studiului au subliniat totuşi că nu pot diferenţia estimările între cele două vaccinuri studiate din cauza numărului limitat de infectări.

Studiul este în continuare în desfăşurare şi cercetătorii vor analiza secvenţierea virusului în cazurile în care a reuşit să infecteze persoane vaccinate, pentru a înţelege mai bine motivele din spatele unor asemenea contaminări.