Tot mai multe țări au suspendat vaccinării cu AstraZeneca în contextul reacțiilor adverse înregistrate. Același lucru îl va face și Germania, însă nu toată populația este vizată. Mai exact, potrivit unei informări transmise de ministerele Sănătăţii regionale şi federal, Germania va restricționa utilizarea vaccinului AstraZeneca doar  pentru persoanele cu vârsta peste 60 de ani, după mai multe cazuri de formare de cheaguri de sânge, relatează AFP, citată de Agerpres.

În ceea ce privește persoanele cu vârsta sub 60 de ani care doresc să se vaccineze, acestea vor putea totuşi să decidă acest lucru, dar numai după ”consultarea unui medic specialist în vaccinare (…) şi o analiză personalizată a riscurilor”, au indicat miniştrii din cele 16 landuri germane şi din ministrul federal, se arată într-un comunicat difuzat la încheierea reuniunii.

Totodată, există o precizare și pentru cei cu vârsta sub 60 de ani care au fost vaccinaţi deja cu o primă doză din acest vaccin. Mai exact, aceștia pot opta: fie să li se administreze o a doua doză, fie să aştepte recomandarea comisiei de vaccinare (STIKO) programată la sfârşitul lunii aprilie.

De menționat este faptul că, cancelarul german Angela Merkel şi ministrul Sănătăţii Jens Spahn urmează să ţină o conferinţă de presă pe această temă.

Germania va continua vaccinarea anti-covid

Totodată, în ciuda restricţiei privind utilizarea vaccinului AstraZeneca, Germania intenţionează în continuare să vaccineze populaţia adultă împotriva COVID-19 „până la sfârşitul verii”.

„Dacă livrările anunţate de furnizori sunt respectate şi toate vaccinurile preconizate sunt autorizate, posibilitatea vaccinării până la sfârşitul verii va fi respectată”, a declarat ministrul sănătăţii, Jens Spahn, într-o conferinţă de presă organizată în comun cu cancelarul Angela Merkel.

Dacă decizia de a limita utilizarea vaccinului poate fi o sursă de „incertitudini” în rândul populaţiei, „transparenţa şi onestitatea sunt cel mai bun mod de a gestiona situaţia”, a spus cancelarul german, lansând un apel la „încredere” în vaccinuri.

Vaccinul AstraZeneca face obiectul suspiciunii în mai multe ţări după cazuri grave de formare a unor cheaguri de sânge, reaminteşte.