De exemplu, Austria vrea să reglementeze preţului combustibilului în perioada sărbătorilor.Ministrul austriac pentru muncă, protecţie socială şi protecţia consumatorului, Reinhold Mitterlehner, a declarat că doreşte elaborarea unui program mai strict de monitorizare a costurilor combustibilului prin reglementarea preţurilor la benzină şi motorină în perioadele de sărbători.

În prezent, în Austria, un litru de motorină costă cu 0,72 euro mai mult decât cu zece ani în urmă. Săptămâna trecută, preţul la motorină a atins în medie 1,47 de euro/litru, potrivit datelor furnizate de clubul auto ÖAMTC. Preţul benzinei este la fel de ridicat, deşi rămâne cel mai redus în şase din cele şapte state cu care se învecinează Austria. Dintre vecinii Austriei, doar slovenii plătesc mai puţin pentru combustibil, scrie Agerpres.

“Am primit sute de mailuri de la cetăţeni care susţin că politicienii nu sunt interesaţi de ceea ce se întâmplă (creşterea preţului la combustibil – n.r.)”, a afirmat Reinhold Mitterlehner pentru Salzburger Nachrichten. Mitterlehner a explicat că ministerul la conducerea căruia se află doreşte elaborarea unui sistem ce vizează introducerea unui “coridor de preţuri” valabil pentru perioade în care circulaţia este foarte intensă, precum perioada concediilor şi sărbătorilor. Prin acest sistem, companiilor petroliere li se va interzice să perceapă un preţ mai mare pe litrul de benzină decât în cele zece zile premergătoare perioadei de concedii.

Mitterlehner a calificat acţiunile companiilor petroliere, care măresc preţurile în perioada sărbătorilor, fără să ia în calcul nevoile consumatorilor, ca fiind “inacceptabile”. El a justificat decizia de a introduce acest sistem din cauza creşterii exorbitante a preţului combustibilului în perioada recentelor sărbători de Paşti, deşi pe piaţa internaţională nu s-au înregistrat tendinţe de creştere a preţurilor.

Sistemul are la bază un concept deja introdus în Luxemburg şi Slovenia.

În Austria, 2011 a fost un an record în ceea ce priveşte vânzările de automobile. Au fost înmatriculate 356.000 de noi vehicule, cu 8,4% mai mult decât în 2010. Volkswagen, lider de piaţă, a vândut 65.0000 de maşini în Austria anul trecut.

Partea bună a lucrurilor este că alte branşe au de câştigat. În contextul măririi preţului combustibilului, OeBB (căile ferate austriece) a înregistrat o creştere a numărului de pasageri, iar transportul cu bicicleta a devenit şi mai popular . Viceprimarul Vienei, Maria Vassilakou (Partidul Verzilor), a anunţat că reţeaua de piste de biciclete a capitalei austriece urmează să fie extinsă în acest an cu 20 de kilometri (urmând să totalizeze 1.220 de kilometri).

În prezent, în capitala austriacă, bicicliştii reprezintă între 5 şi 8% din totalul persoanelor angajate în trafic. Copenhaga este liderul european la acest capitol, aici bicicliştii reprezentând 38% din persoanele angajate în trafic.

UPDATE Ce s-a întâmplat în România înainte de Paşte
Două dintre cele mai mari companii petroliere de pe piaţa românească au crescut preţurile benzinei comercializate în staţiile proprii înainte cu câteva zile de Paşte.

Una dintre ele, Lukoil România, a aplicat chiar două scumpiri la un interval de numai două zile. De exemplu, Lukoil a scumpit, pe 9 aprilie, benzina Ecto 98 cu 10 bani, iar pe 11 aprilie a mai aplicat 13 bani pe litru, astfel un litru de Ecto 98 a ajuns să coste 6,45 de lei, cu 23 de bani mai mult.
Cel mai ieftin sortiment de benzină comercializat de Lukoil – Euroluk 95 a fost scumpit cu 13 bani, de la 5,72 de lei la 5,85 de lei.

Cea de-a doua companie din România după numărul de benzinării, Rompetrol, a scumpit cele două sortimente de benzină cu 18 şi 19 bani pe litru faţă de preţurile practicate la finele lunii februarie.

Cel mai scump sortiment de benzină de la Rompetrol, ALTO 101, a ajuns să coste 6,58 de lei pe litru, iar benzina EFIX 95 costă 5,94 lei pe litru.
Investigaţia deschisă de Consiliul Concurenţei în urmă cu şase ani ar trebui să fie finalizată în această vară, potrivit preşedintelui instituţiei, Bogdan Chiriţoiu. Vecinii de la sud de Dunăre au anunţat în luna martie că va aplica amenzi companiilor petroliere pentru practica de scumpire a carburanţilor. Investigaţia a fost deschisă în Bulgaria în vara anului trecut, iar peste câteva zile urmează a fi anunţate sancţiunile.

Sursa: Agerpres