România a promis, în scrisoarea de intenţie adresată Fondului Monetar Internaţional, că ia în calcul posibilitatea ca impozitele locale pe proprietate să nu se mai stabilească în funcţie de statutul juridic al proprietarului (persoană fizică / juridică), ci de destinaţia (locuinţă / comercială) a clădirii.  „Dacă va fi aprobată de Guvern, pentru că încă nu a fost decisă definitiv, măsura nu se va aplica pentru persoanele care au înregistrat în locuinţa de domiciliu şi sediul social al unei firme”, a declarat, pentru Capital, Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget. Persoanele care au însă şi un alt apartament pe care îl închiriază unei firme sau care au contract de comodat cu o firmă pentru alt imobil decât cel în care locuioesc vor plăti pentru acesta impozit local similar celui plătit de persoane juridice. În funcţie de oraş, acesta poate fi şi de 20 de ori mai mare decât cel aplicat proprietarilor persoane fizice.

În plus, toţi cei aflaţi într-o astfel de situaţie va trebui să meargă la un evaluator pentru a face evaluarea / reevaluarea clădirii, dacă doresc să evite cote de impozit care pot ajunce chiar şi la 30%. Impozitele locale plătite de persoane fizice şi de firme diferă nu doar în privinţa cotei aplicate (0,1% – populaţie, faţă de 0,25% – 1,5% la firme), ci şi de baza la care se aplică. În cazul locuinţelor deţinute de persoane fizice, este vorba de valorea de impozitare stabilită de consiliile locale în funcţie de criterii precum suprafaţă, zonă, etc. La imobilele deţinute de firme, impozitul se aplică la valoarea contabilă a clădirii, care trebuie reevaluată din trei în trei ani, altfel impozitul creşte. Extinderea metodei de calcul şi la imobilele deţinute de persoane fizice, care nu au evaluată o valoare contabilă a clădirii, va crea dificultăţi în viitor. „Va fi haos la autorităţile locale. E greu de crezut că vor putea să aplice din 2014. Imobilele sunt declarate de persoanele fizice pe suprafaţă, autorităţile neştiind căt e valoarea clădirilor, iar de persoanele juridice pe valoare, aici autorităţile necunoscând suprafaţa. În plus, fiecare autoritate are alt soft şi nu comunică între ele. Acum doar dacă te toarnă cineva că ai o a doua sau a treia locuinţă în alt oraş poţi fi prins şi obligat să plăteşti impozit suplimentare”, spune consultantul fiscal Gabriel Biriş.

Decizia finală în privinţa schimbării modalităţii de impozitare a proprietăţii se va lua după o nouă serie de discuţii cu FMI. „în seprembrie va veni o misiune de asistenţă tehnică a Fondului cu care vom analiza măsurile legate de reforma proprietăţii şi de redevenţe. Am cerut asistenţă tocmai pentru că este o problemă sensibilă”, ne-a declarat ministrul delegat Liviu Voinea. Potrivit afirmaţiilor sale, impactul bugetar al măsurilor va trebui calculat până în octombrie, când România va trimite la Bruxelles proiectul de buget pe 2014.