Programul Rabla pentru sobe va fi lansat în această toamnă
Programul Rabla pentru sobe va fi lansat în această toamnă. Noul program este finalizat deja la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Procentul finanțat pentru achiziția sobelor energetice va fi de 80%.
„Avem un program de sobe pe care îl vom lansa în această toamnă. O să finanțăm sobe energetice. Din acest punct de vedere există niște normative europene, care spun, de exemplu, că randamentul trebuie să fie minim 75%.
Programul se numește Rabla pentru Sobe, așa l-am numit noi, și e aproape gata. Ne propunem să finanțăm un procent însemnat, de minim 80%. Omul nu poate să pună mai mult de 10-20%“, a spus ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, într-un interviu.
Sobele pe lemne nu vor dispărea curând din România
În cadrul acelui interviu, oficialul român a fost întrebat dacă există posibilitatea ca statul român să interzică în viitor folosirea sobelor pe lemne, deoarece o parte din monoxidul de carbon emis de ele duc la poluarea aerului.
El a dat asigurări că, cel puțin cât va trăi generația sa, nu va fi interzisă încălzirea cu lemne, deoarece lemnul este o resursă regenerabilă. În cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, nu s-a discutat vreodată așa ceva.
„Dacă românul dorește să se încălzească cu lemne, eu vă spun că în România, cel puțin cât va trăi generația mea, nu va fi interzisă încălzirea cu lemne deoarece lemnul este o resursă regenerabilă. Niciodată nu am discutat la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor așa ceva pentru că e o prostie.
E adevărat că poți să vii cu un proiect prin care să finanțezi sobe eficiente energetic, pentru că astăzi, la o sobă, din patru bușteni pe care îi punem pe foc, producem căldură în casă din unul singur, iar trei ajung să iasă pe horn și energia să se piardă”, a explicat Mircea Fechet.
Plafonul ajutorului este de 10 mii de lei cu TVA
Beneficiarii vor primi finanțare de 80% din costul eligibil al cheltuielilor, dar nu mai mult de 10.000 lei, TVA inclus, pentru fiecare aparat de încălzire care încălzește o casă.
Aparatele de încălzire pot folosi lemn, peleți sau brichete ca și combustibil. Sunt acceptate și termosobe, șeminee și termoșeminee care respectă cerințele stabilite de Directiva EcoDesign.
Acestea trebuie să aibă o putere între 8 kW și 35 kW, un randament de cel puțin 80%, și să nu emane mai mult de 40 mg/m3 de particule, 120 mg/mc de gaze volatile, 1.500 mg/mc de monoxid de carbon și 300 mg/mc de oxizi de azot.
Primăriile pot să se înscrie în program prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). După ce lista primăriilor acceptate este publicată, cei care vor să înlocuiască o sobă veche sau să cumpere una nouă pot să se înregistreze pe platforma online oferită de AFM, în limita bugetului disponibil pentru fiecare primărie.
După înregistrare, fiecare solicitant va primi un voucher pe care îl poate folosi pentru a cumpăra noua sobă. În fiecare sesiune de înregistrare, o persoană poate trimite doar o singură cerere.