Miliardarul Jim Ratcliffe este noul coproprietar al lui Manchester United

Miliardarul britanic Jim Ratcliffe, proprietarul gigantului petrochimic Ineos, a devenit coproprietar al clubului de fotbal Manchester United. Intrarea lui Ratcliffe în capitalul grupării engleze a fost oficial aprobată, potrivit AFP.

Omul de afaceri în vârstă de 71 de ani „a finalizat achiziția” a 25% din acțiunile clubului englez, conform condițiilor acordului. Asta, „după ce a îndeplinit toate cerințele, inclusiv aprobările din partea Federației Engleze de Fotbal și a Premier League”. Acesta este anunțul făcut de către Manchester United într-un comunicat.

Ratcliffe a investit 200 de milioane de dolari (aproximativ 185 de milioane de euro) pentru a-și mări portofoliul de acțiuni. Ceea ce îl duce pe angajamentul său la „aproximativ 27,7%”, conform comunicatului.

În plus, el trebuie să aducă încă 100 de milioane de dolari (92 de milioane de euro) până la 31 decembrie 2024. Sumă destinată „viitoarelor investiții în infrastructura stadionului Old Trafford”. Acest lucru ar majora angajamentul său la 28,9%.

„A deveni coproprietar al lui Manchester United este o mare onoare şi vine cu o mare responsabilitate”, a comentat Ratcliffe, citat în comunicat.

Acordul de marţi marchează finalizarea tranzacţiei.

„Este doar începutul călătoriei noastre de a aduce Manchester United în vârful fotbalului englez, european şi mondial, cu facilităţi de clasă mondială pentru suporteri noştri. Lucrările pentru atingerea acestor obiective se vor accelera începând de astăzi”, a adăugat miliardarul.

Acest deznodământ marchează sfârşitul unei lungi telenovele care a început în noiembrie 2022. Atunci, familia americană Glazer, fostul proprietar, a anunţat că studiază o vânzare totală sau parţială a clubului.

Jim Ratcliffe s-a confruntat cu concurenţa şeicului Jassim Ben Hamad Al Thani, preşedintele Qatar Islamic Bank (QIB). Acesta s-a retras însă din cursă în octombrie 2023.

Susţinător al ”Red Devils” încă din copilărie, fondatorul grupului Ineos, care patronează şi cluburile OGC Nice (Franţa) şi Lausanne-Sport (Elveţia), va fi responsabil, de asemenea, cu operaţiunile sportive ale echipei Manchester United. Gruparea este una dintre cele mai titrate la nivel intern, cu 20 de titluri de campioană a Angliei.

United vrea să facă un supertransfer la vară

Altfel, după ce a eșuat vara trecută să-l aducă pe Harry Kane pe ”Old Trafford”, jucător care între timp a semnat cu FC Bayern Munchen în Bundesliga, Manchester United se pregătește o ofertă pentru starul englez.

Conform GOAL, Manchester United e pregătită să ofere peste 300 de milioane de euro vara viitoare pentru semnătura lui Kane.

Nemții au plătit pentru aducerea englezului pe ”Allianz Stadium” în august 2023 nu mai puțin de 95 milioane de euro celor de la Tottenham Hotspur, moment în care Harry Kane era estimat de site-urile de specialitate la 90 de milioane de euro. Acum, valoarea lui Harry Kane, potrivit Transfermarkt, e de 110 milioane de euro. Contractul lui Harry Kane expiră în iunie 2027.