Când credeam că am scăpat de pandemie primim cele mai proaste veşti. Grecia, una dintre destinaţiile de vacanţă favorite ale românilor, urmează să intre în scenariul roşu. Numărul cazurilor noi de COVID-19 a explodat pur şi simplu.

Grecia intră în scenariul roşu

Spania, Cipru sau Malta, alte destinații destul de comune pentru români, sunt deja în cel mai periculos scenariu. Acum, vine rândul Greciei. Este cea mai proastă veste pentru aproximativ un milion de români care au această ţară ca destinaţie preferată de vacanţă estivală.

Grecia este la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei cazurilor noi de COVID 19. Numărul celor nou infectați a ajuns să sară de 2.300 pe zi, evoluție care, foarte probabil, va duce Grecia în scenariul roșu.

Cei de la Comitetul Național pentru Situații de Urgență(CNSU) au actualizat joi lista cu încadrarea țărilor în funcție de rata de incidență cumulată a cazurilor de COVID-19. Grecia este la 2,9 la mia de locuitori, extrem de aproape de nivelul critic de 3 la mie, care o va duce în scenariul roșu.

Ce e obligatoriu să știi dacă urmează să mergi în Grecia

Anul acesta, în Grecia, sunt așteptați în jur de 1 milion de oameni. Deja pe plajele din Grecia se află sute de mii de români. Cei care sunt vaccinaţi trebuie să știe că nu vor trebui să suporte nicio măsură în plus, la întoarcerea în România.

Este important de știut că pentru copiii între 3 și 16 ani există alternativă la carantină, la intrarea în țară. Ei trebuie să aibă un test PCR negativ făcut cu cel mult 72 de ore înainte de revenirea în România.

Cei care urmează să plece în Grecia și au copii, ar trebui să pună deoparte bani pentru un test PCR. În Grecia, acesta costă între 60 și 80 de euro.

Dacă Grecia intră în scenariul roșu, ceea ce este foarte posibil, evoluția viitoare a restricțiilor nu mai depinde de statul român ci de cel grec. Singurele condiționări impuse de România sunt cele deja cunoscute, care se referă la revenirea în țară, nu la plecare. Înainte de a pleca, fiecare român trebuie să urmărească știrile venite din Grecia, pe canalele credibile.