La începutul lunii aprilie, Banca Centrală a Republicii Moldova a descoperit că trei instituţii bancare, reprezentând aproximativ o treime din activele bancare ale ţării, acordaseră credite care totalizau un miliard de dolari (890 milioane de euro), adică 15 % din Produsul Intern Brut (PIB) al ţării.

Destinatarii acestor credite nu sunt identificaţi şi se pare că banii s-au volatilizat pur şi simplu. Potrivit raportului unei comisii parlamentare, din care s-au scurs informaţii în presă, o parte din bani ar fi fost transferaţi în patru bănci ruseşti.

Peste 10.000 de oameni au protestat duminică împotriva acestui scandal financiar, potrivit cifrelor poliţiei locale, citate de agenţia de presă rusă Interfax.

Manifestanţii, reuniţi de platforma de opoziţie Dreptate şi Adevăr, scandau sloganuri anticorupţie şi cereau demisia procurorului general, dar şi a judecătorilor Curţii Supreme şi a mai multor politicieni, pe care îi consideră implicaţi în scandal.

În faţa valului de indignare provocat de acest scandal, Parchetul general decisese în aprilie să deschidă o anchetă. Până în prezent, două persoane – a căror identitate este păstrată secretă – au fost plasate în detenţie provizorie, iar bunurile altor câteva – puse sub sechestru.

De asemenea, guvernul a apelat la experţi ai companiei de audit americane Kroll pentru a clarifica situaţia.AGERPRES