Un judecător face lumină într-un dosar cu un prejudiciu de 1,5 milioane de euro! Sunt vizate mai multe infracțiuni

Judecătorul este Daniel Corduneanu, care a fost detașat în octombrie 2020 de la Tribunalul Bihor la Judecătoria Vișeu de Sus, din cauza lipsei de magistrați.

Acesta a decis să intervină într-un dosar foarte important, privind dispariția unei păduri de peste o sută de hectare, lucru care poate fi observat și din satelit, potrivit informațiilor transmise de clujust.ro

Cum s-a ajuns în această situație?

Decizia lui Daniel Corduneanu a fost luată în contextul în care procurorul Ioan Ulici, șef al DNA în anul 2017, a declinat cauza la Parchetul Judecătoriei Vișeu de Sus, care a clasat cauza în 2021.

Totodată, judecătorul sesizat cu plângerea împotriva soluției de clasare a explicat clar faptul că decizia DNA de declinare nu este legală. Mai mult, acesta subliniază că tot DNA-ului îi revine competența, deoarece prejudiciul calculat în 2021 era de aproximativ 1,5 milioane de euro.

Motivarea judecătorului

În urma plângerii, judecătorul de cameră preliminară a reținut următoarele, conform sursei menționate.

„Potrivit art. 13 alin.3 din O.U.G. nr.43/2002, sunt de competența Direcției Naționale Anticorupție infracțiunile prevăzute la art. 246, 297 şi 300 din Codul penal, dacă a cauzat o pagubă mai mare decât echivalentul în lei a 1.000.000 euro.

Dispozițiile normative în discuție nu stipulează cerințe privind o anumită calitate a subiectului activ al infracțiunilor ci fac referire numai la cuantumul prejudiciului care, în cauză este de 1.453.500 euro.

Totodată este de reținut că paguba invocată de petent în cuantum de 1.453.500 euro este unică, iar cu privire la aceasta este formulată o singură plângere penală.

Chiar și susținerea petentului privind modalitatea defectuoasă de întocmire a documentațiilor de către reprezentanții Ocolului Silvic Borșa și Direcției Silvice Maramureș se analizează tot prin raportare la paguba invocată, care a stat la baza formulării plângerii.

În consecință, Parchetul de pe lângă Judecătoria Vișeu de Sus a soluționat dosarul nr. 906/P/2017 cu încălcarea regulilor de competență materială; situație care atrage incidența în cauză a motivului de nulitate absolută prevăzut de 281 alin. 1 lit. b din codul de procedură penală.

De altfel, sub acest aspect, soluţia de disjungere şi de declinare a cauzei dispusă prin ordonanța de clasare emisă la 14.03.2017 în dosarul nr. 260/P/2015 al Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Cluj, Biroul Teritorial Baia Mare, este nelegală întrucât raportat la prejudiciul cauzat, competenţa revine tot D.N.A.

Valoarea prejudiciului cauzat ca urmare a săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu este mai mare de 3.000.000 euro. Conform art. 13 alin.3 din OUG nr. 43/2002, sunt de competenţa D.N.A. infracţiunile prevăzute de art. 246, 297 şi 300 Cod penal, dacă a cauzat o pagubă mai mare decât echivalentul în lei a 1.000.000 euro”, este scris printre altele în motivarea judecătorului.