Departamentul de Justiție al SUA confirmă: AUR a acceptat oficial contractul de lobby
Departamentul de Justiție al SUA a publicat dovada acceptării contractului de lobby în valoare de 1,5 milioane de euro sub semnătura vicepreședintelui AUR, Marius Lulea. Documentul integral a ajuns deja în mâna jurnaliștilor din România.
„Așa, deci, din banii românilor ați vrut să terfeliți și ați terfelit România, v-ați așezat ca niște papagali la poze. Din banii românilor.
Hai, rămâne cum am stabilit: România NU e Rusia!”, a exclamat moderatoarea TV Ioana Constantin.
AUR a negat totul
Departamentul de Justiție al SUA a publicat un amendament pe site-ul oficial în care apare un nou document, de această dată semnat de vicepreședintele executiv al AUR, Marius Lulea, din care rezultă că a acceptat contractul de lobby încheiat pe data de 31 martie în Statele Unite ale Americii cu BGD.
Pe data de 23 aprilie, G4Media a dezvăluit existența contractului, însă atunci documentul apărea doar semnătura reprezentantului firmei BGD, Daniel Delnero. La acea vreme, AUR a negat existența vreunui contract și că ar fi semnat vreun contract.
„Informațiile prezentate de dumneavoastră sunt false. Nu există niciun contract semnat de AUR cu firma la care faceți referire. Este o dezinformare. Nu am semnat niciun contract și nici nu am dat vreun ban unei entități din Statele Unite sau din orice altă țară cum ați descris în articol.
Cheltuielile noastre sunt transparente și nu însumează nici pe departe suma pe care o afișați”, a transmis partidul politic.
Daniel Delnero a refuzat, la rândul său, să răspundă la întrebările celor de la „G4Media.ro” despre entitatea care a făcut sau urmează să facă plățile în cadrul contractului înregistrat la Departamentul de Justiției din SUA.
„Contractul nu a intrat în vigoare, nu au fost facilitate apariții în media de către noi până la acest moment și nu au existat plăți între noi și AUR sau vreun grup ori persoane afiliate AUR”, a specificat într-un mail.
Pe 26 aprilie, AUR a anunțat că a depus o sesizare la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) împotriva Antena 3, România TV și G4Media.ro pentru „săvârşirea infracţiunii de comunicare de informaţii false, prevăzută şi pedepsită de art. 404 din Codul penal”.
Articolul 268 din Codul Penal pedepsește infracțiunea de „Inducerea în eroare a organelor judiciare”. Aceasta presupune sesizarea penală, prin denunț sau plângere, cu privire la o faptă prevăzută de legea penală, sau în legătură cu săvârșirea unei asemenea fapte de către o anumită persoană, cunoscând că aceasta este nereală.