Deși nu are diplomă de studii superioare, Alexandru Cumpănașu i-a ironizat pe absolvenții de facultăți particulare. Acesta a declarat la Realitatea TV referitor la studiile masterale urmate în Elveția că „nu este o diplomă de licență oarecare, pe care o fac toți proștii în România, la toate universitățile de doi lei. (…) Eu cred că un om care își termină un executive master are o pregătire mai bună, în afară, decât unul care vine și spune săru’mâna pe la decani și bagă șpagă la profesori“.

“Din punctul meu de vedere, da, am studii superioare și cu mult superioare celor pe care unii dintre ei se laudă că le-au făcut la Spiru Haret“, a declarat Cumpănașu la Realitatea TV.

Reacția a venit foarte repede din partea Universității Spiru Haret care amintește într-un comunicat de problemele lui Cumpănașu în privința banilor încasați de la o instituție publică de învățământ superior, fără să îndeplinească toate condițiile legale.

”Un impostor jignește peste 325.000 de români. Alexandru Cumpănașu este lipsit nu numai de diplomele necesare ci și de bun simț! Dânsul are grave probleme dacă se confirmă informațiile din presă, conform cărora a încasat bani de la statul român, de la o instituție publică de învățământ superior, fără să îndeplinească toate condițiile legale”, arată conducerea universității particulare Spiru Haret într-un comunicat de presă în care îl critică dur pe Cumpănașu, candidatul care a luat în derâdere universitatea.

În comunicatul emis de Spiru Haret se mai menționează posibilitatea de a-l da în judecată pe Cumpănașu pentru afirmațiile sale.

”Alexandru Cumpănașu nu este prima persoană ce jignește nu numai instituția noastră ci și pe cei peste 325.000 de români care au absolvit cursurile Universității Spiru Haret. Ca în orice comunitate umană de asemenea dimensiuni, nivelul valoric este divers. Dar, putem răspunde tuturor celor care ne jignesc, prin fapte și cifre: mai mult de trei sferturi dintre absolvenți profesează și se bucură de recunoaștere în domeniul de studiu pe care l-au urmat. Absolvenții noștri sunt garanția calității în educație, fie că vorbim despre înalți magistrați, psihologi care lucrează cu Scotland Yard-ul sau tineri informaticieni ce primesc finanțări de milioane de dolari de la marile companii din Silicon Valley”, susține Spiru Haret în comunicatul citat și arată că „analizează” posibilitatea de a demara acțiuni legale împotriva lui Alexandru Cumpănașu.