Banca portugheză Millennium BCP a semnat un acord privind achiziţionarea unei participaţii de 99,8% din Euro Bank, subsidiara din Polonia a Societe Generale, pentru 1,83 miliarde de zloţi (484 de milioane de dolari), a anunţat luni Millennium, transmite Reuters. 

Tranzacţia, care face parte din planurile grupului bancar francez SocGen de a renunţa la activele care nu sunt de bază, întăreşte tendinţa mai amplă de consolidare din sectorul bancar polonez, tendinţă care a accelerat în ultimii ani.

Acordul privind Euro Bank vine după ce în august SocGen a anunţat vânzarea subsidiarelor sale din Bulgaria şi Albania către OTP Bank din Ungaria. 

Conform Agerpres, tranzacţia va duce la o reducere de două miliarde de euro a activelor riscante ale SocGen şi va îmbunătăţi indicele de adecvare a capitalului cu 8 puncte de bază, a anunţat luni grupul bancar francez. 

Acordul ar urma să se finalizeze în primul semestru din 2019, în funcţie de obţinerea aprobării autorităţilor de reglementare, au precizat SocGen şi Millennium. 

De asemenea, Societe Generale a dat asigurări că va continua să furnizeze servicii corporate şi de investiţii bancare pe piaţa poloneză, prin divizia sa Global Banking & Investor Solutions, şi va rămâne prezentă în ţară prin diverse alte activităţi. 

Bank Millennium, subsidiara poloneză a Millennium BCP, a anunţat că nu intenţionează să emită acţiuni noi pentru a finanţa tranzacţia. 

Euro Bank este a 17-a mare bancă din Polonia cu active în valoare de 14 miliarde zloţi (3,82 miliarde euro) şi este de 20 de ori mai mică decât liderul pieţei PKO BP. Anul trecut, Euro Bank a realizat un profit net de 103 milioane zloţi (24,13 milioane euro). 

Printre instituţiile financiare interesate de Euro Bank s-au aflat şi Santander (Spania) şi Credit Agricole (Franţa), au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. 

Potrivit surselor, Societe Generale ar dori să îşi vândă activităţile care au atins o masă critică sau care nu înregistrează suficiente sinergii.