Fostul rege al Spaniei, Juan Carlos a plătit o datorie fiscală în Spania de peste patru milioane de euro. Datele au fost oferite de cotidianul El Pais, transmite AFP. Restanţele fiscale erau datorate pentru valoarea zborurilor de care regele beneficiase până în 2018 din partea unei companii de zbor private. El nu le declarase, spune cotidianul, care citează “surse informate”.

Juan Carlos a fost subiect de scandal şi trăieşte acum în exil. Fostul suveran a condus Spania între 1975 până în 2014. În luna august a plecat în exil în Emiratele Arabe Unite. El a plătit din proprie iniţiativă o primă datorie fiscală în valoare de aproape 680.000 euro în luna decembrie.

Această datorie era consecinţa unei declaraţii fiscale asupra veniturilor nedeclarate anterior.

O anchetă anticorupţie a dezvăluită în noiembrie faptul că fostul monarh a utilizat anumite carduri de credit. Acestea erau legate de conturi bancare pe numele unui antreprenor mexican şi a unui ofiţer al forţelor aeriene armate spaniole.

Potrivit unor surse judiciare, această investigaţie îşi propune să stabilească dacă Juan Carlos a folosit numele altor persoane pentru a spăla bani după 201. Acesta este anul abdicării sale. Prin urmare este și momentul în care fostului rege i-a încetat imunitatea oferită ca şef de stat.

Anchetele în care e vizat fostul rege

Alte două anchete juridice vizează finanţele fostului rege. Una îşi propune să stabilească dacă Juan Carlos a obţinut un comision în contextul atribuirii unui contract companiilor spaniole pentru a construi un tren de mare viteză în Arabia Saudită în 2011. În centrul acestui caz se află un transfer de 100 de milioane de dolari, bani pe care, potrivit ziarului elvețian “Tribune de Genève”, Juan Carlos i-ar fi primit în 2008 de la fostul rege saudit Abdullah într-un cont din Elveția.

Cealaltă anchetă este încredinţată Curţii Supreme, singura abilitată să judece un fost suveran. Investigația a fost deschisă ca urmare a unui raport al serviciului de prevenire a spălării banilor.