Adrian Năstase, fost preşedinte al PSD şi fost premier al României, a vorbit pe larg, în emisiunea „Întrebări esențiale”, realizată de jurnalistul Dan Marinescu, despre mărirea pensiilor cu 40%. Despre acest subiect, premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul va crește pensiile, dar nu cu 40 la sută pentru că bugetul țării nu permite acestă majorare. În replică, PSD a anunţat că va depune moţiune de cenzură dacă Guvernul PNL nu creşte cu 40 la sută punctul de pensie de la 1 septembrie, aşa cum prevede legea.

Acum, Adrian Năstase vine și răstoarnă toate calculele PSD. El a susținut că pensiile nu pot fi majorate cu 40 la sută din cauza problemelor economice generate de pandemia de coronavirus. În aceste condiții, fostul premier se poziţionează de partea liberalilor care iau în calcul o creştere de doar 10 la sută.

„Nu poți să oferi o creștere de 40 la sută pentru un an, pentru că pensionarii vor trăi totuși mai mulți ani, chiar dacă sunt oameni în vârstă și vor trebui să aibă o pensie sustenabilă și pentru doi, pentru trei, pentru patru ani.

Or, în măsura în care nu reușești să realizezi resursele economice necesare să produci banii necesari asigurării acestor pensii, totul este mai curând o jucărie electorală şi eu n-am fost niciodată de acord cu aşa ceva. Unii au spus că am avut o abordare mai curând social-liberală. Eu cred că economia este cea care trebuie să-mi dea măsura tuturor lucrurilor. Merge economia, vom avea bani şi pentru pensii”, a declarat Adrian Năstase la EVZ TV.

Adrian Năstase a ținut să precizeze că nu-şi va atrage simpatia celor care i-au auzit declaraţiile. Potrivit liderului PSD, pensiile ar fi trebuit să trească cu 15-20 la sută la începutul anului, iar orice altă majorare ar trebui realizată dacă o permite situaţia economică.

De altfel, Ministrul Finanțelor Publice a anunțat că că pensiile vor fi majorate cu 10 la sută în acest an, iar acest lucru „este o propunere” făcută de Guvern, în contextul crizei la nivel global. Potrivit ministrului, este nevoie de un efort uriaș pentru a crește inclusiv cu acest procent pensiile, deoarece situația nu este chiar atât de roz din punct de vedere financiar.