În domeniul securităţii IT a scăzut deficitul de angajați, la nivel global, de la 4,07 milioane la 3,12 milioane, anual, ca urmare a migrării către sistemul de muncă „de acasă”, determinat de pandemia de COVID-19. Aceste cifre au fost indicate de Cybersecurity Workforce Study întocmit de către consorţiul (ISC)2, citat de blogul din România a producătorului de soluţii de securitate informatică, Eset.

Conform raportului de specialitate, pe măsură ce deficitul de talente s-a diminuat, numărul practicanţilor în securitate a crescut în fiecare an cu 700.000 de profesionişti, ajungându-se la un număr de 3,5 milioane. Cu toate acestea, nivelurile de ocupare a forţei de muncă ar trebui să crească cu aproximativ 41% în SUA, respectiv cu 89%, la nivel mondial.

Totodată, trei din zece profesionişti (30%) au declarat că organizaţia din care fac parte a făcut trecerea la munca de la distanţă într-o singură zi, în timp ce aproape jumătate dintre cei chestionaţi au raportat că a fost nevoie de câteva zile sau până la o săptămână pentru a face această tranziţie şi pentru a asigura noile medii IT. De asemenea, nouă din zece experţi în securitate informaţiei au considerat că organizaţiile lor erau oarecum sau destul de pregătite pentru această schimbare, arată Agerpres.

Ce părere au lucrătorii din întreaga lume

Satisfacția majoră a lucrătorilor din întreaga lume raportată la propriul loc de muncă este de 76%, iar aproape jumătate au spus că sunt „oarecum mulţumiţi”, în timp ce o treime se arată foarte mulţumiti de poziţiile deţinute şi de activitatea desfăşurată.

Un procent de 63% dintre profesioniştii din domeniu urmăresc sau planifică să obţină un certificat în 2021, în condiţiile în care 8 din 10 persoane au susţinut că li se cere să deţină un tip de certificare. În acest context, angajaţii certificaţi câştigă, în medie, 85.000 de dolari/an, în timp ce aceia care nu deţin astfel de diplome câştigă mult mai puţin, cu o medie de 67.000 de dolari/an.

Pentru angajaţii care abia îşi încep cariera în domeniul securităţii cibernetice, cum ar fi cei din generaţia „Millenials” (între 24 şi 39 de ani, n.r.), salariul mediu poate fi de aproximativ 67.000 de dolari /an. În schimb, în cazul generaţiei „Baby Boomer” (cei născuţi după cel de-Al Doilea Război Mondial, n.r.), salariul mediu anual este de 112.000 de dolari.

Raportul Cybersecurity Workforce a fost realizat pe un eşantion de 3.790 de profesionişti în securitate cibernetică, angajaţi în organizaţii mici, medii şi mari din America de Nord, Europa, America Latină şi regiunea Asia-Pacific.