Pandemia COVID-19 a fost un moment de conștientizare a legăturilor strânse ale omenirii cu lumea „naturală”. În ciuda cunoștințelor avansate în virologie, imunologie și medicină, peste 4 milioane de oameni au murit în urma infectării cu un virus care a apărut în mod natural, conform datelor actuale.

Situația ar fi putut fi mai gravă, dar guvernele din întreaga lume au acționat pentru a atenua impactul crizei. Aceste măsuri au creat un precedent important pentru acțiunea autorităților civile în viitor. Acum este tot mai clar că un alt dezastru global se îndreaptă spre noi și deja își face simțite efectele. Este vorba de criza climatică.

”Natura nu negociază și nu poți face compromisuri cu legile fizicii”

Temperaturile globale vor crește, inevitabil, în urma poluării planetei în ultimele două secole și jumătate, în special în ultimii 50 de ani. „Natura nu negociază și nu poți face compromisuri cu legile fizicii”, avertiza activista pentru climă, adolescenta Greta Thunberg.

Într-un comentariu din Nature Astronomy, experții în comunicare Alison Anderson și Gina Maffey explică de ce oamenii trebuie informați despre criza climatică, dar fără erori care pot submina mesajul. Ar trebui afirmat destul de clar că nu există nicio cale de a „remedia” criza climatică. Planeta se va încălzi și vor exista consecințe asupra mediului: valuri de căldură, precipitații abundente, secete, inundații și cicloni tropicali.

Astronomia profesională poate exista in viitor cu emisii reduse de carbon

Luna trecută, Grupul interguvernamental privind schimbările climatice a lansat ultimul raport, indicând că există oportunități de a limita gradul de impact asupra mediului, dacă se iau măsuri imediat. Raportul nu explică insă cum să se limiteze emisiile de CO2.Aceasta va fi decizia guvernelor și organizațiilor interguvernamentale.

Organizații precum Observatorul European Sudic și Observatorul Square Kilometre Array și-au prezentat planurile de durabilitate. Astronomia profesională poate exista in viitor cu emisii reduse de carbon, dar trebuie făcute schimbări, de la eliminarea dependenței supercomputerelor noastre de combustibilii fosili, până la reducerea numărului și întinderii zborurilor pentru a participa la conferințe.