Obtinerea cetateniei prin investitii presupune plasamente financiare in cadrul unor programe stabilite de guvernul tarii gazda. De regula, e vorba de investitii considerate sigure, cum ar fi imobiliarele, infrastructura sau obligatiunile guvernamentale. Suma difera de la tara la tara, precum si conditiile de acordare a cetateniei. Marea majoritate a celor care recurg la acest mecanism sunt din tari din care nu pot calatori liber, au nevoie de viza pentru a ajunge in strainatate, ori pur si simplu din state care au impozite prea mari si de aceea oamenii bogati se orienteaza spre regimuri fiscale mai prietenoase. A doua cetatenie le asigura o viata mai buna, inclusiv familiilor lor, daca ne gandim la accesul la ingrijiri medicale de calitate ori la sisteme de invatamant performante. Printre zonele cele mai primitoare figureaza Caraibele, unde cinci insule-stat si anume St Lucia, Antigua si Barbuda, Republica Dominicana, St Kitts si Nevis si Grenada aplica mecanismul Caribbean Citizenship by Investment Program.

Pentru cei care au bani si vor o viata linistita, intr-o zona stabila politic si financiar, cu o clima binecuvantata si frumuseti ale naturii greu de egalat, un stat sau un teritoriu din Marea Caraibelor este tot ce si-ar putea dori.

Sa luam cazul statelor Antigua si Barbuda ori St Kitts si Nevis, mentionate de Citizenships.com. Cetatenii lor pot calatori liber, fara viza, in nu mai putin de 132 de tari si teritorii, inclusiv in 26 de membre ale Uniunii Europene, intre care, pana la Brexit, figureaza si Marea Britanie.

Santa Lucia

Variantele pentru a obtine cetatenia sunt donatie la Fondul Guvernamental Economic, cumpararea unei proprietati intr-un proiect imobiliar aprobat de guvern, investitii intr-o afacere locala, cumpararea de obligatiuni guvernamentale. In functie de optiune, suma variaza de la cateva sute de mii de dolari si poate sa ajunga la 3,5 milioane. Solicitantul nu trebuie sa aiba cazier, trebuie sa prezinte dovezi ca a obtinut banii pe cai legale si ca e sanatos.

Antigua si Barbuda

Cine doreste cetatenie in acest stat din Caraibe poate sa contribuie la Fondul National de Dezvoltare cu 100.000 de dolari (suma creste pentru fiecare membru al familiei). Alte variante sunt o investitie de minimum 400.000 de dolari in imobiliare sau 1,5 milioane dolari intr-o afacere.

Republica Dominicana

Programul cetatenie prin investitii a fost lansat inca din 1993 si se bucura de un succes imens, fiind destinatia preferata a celor ce vor sa-si ia un al doilea pasaport. Pe langa conditiile excelente de trai – clima minunata, stil de viata rafinat si un nivel de trai ridicat – Republica Dominicana atrage si datorita sumelor mai mici ce trebuie investite: 100.000 dolari contributie la Fondul National de Dezvoltare sau cel putin 200.000 dolari plasati intr-un proiect imobiliar.

St Kitts si Nevis

De exemplu, din 2006 (cand a fost relansat programul, dupa o perioada de pauza) pana in 2018, St Kitts si Nevis a acordat cetatenie pentru un numar de 16000 de persoane, care au facut investitii majore. Conditia pentru obtinerea cetateniei este investirea sumei minime de 400.000 dolari in imobiliare sau o donatie la Fundatia pentru Industria Zaharului, de cel putin 250.000 de dolari.

Grenada

Mai nou intrata pe piata cetateniei prin investitie, Grenada acorda rezidenta permanenta – ca prim pas spre cetatenie – dupa o donatie de 200.000 de dolari la Fondul de Dezvoltare a Insulei. A doua optiune este o investitie de 250.000 de dolari intr-un proiect imobiliar avand girul guvernului.