Rusia nu va ținti nicio țară NATO și nu va ataca Polonia, țările baltice sau Republica Cehă, dar, dacă Occidentul va livra Ucrainei avioane F-16, atunci ele vor fi doborâte de forțele ruse, a declarat, recent, președintele rus Vladimir Putin.

Afirmațiile sale reprezintă o escaladare a retoricii ruse, care ar putea duce la un război, potrivit colonelului suedez Joakim Paasikivi.

„Dacă trimit F-16 – și vorbesc despre asta deja și aparent, antrenează piloți, nu va schimba cu nimic situația de pe frontul din Ucraina. Vom distruge aeronavele la fel cum distrugem tancurile, vehiculele blindate și alte echipamente, inclusive lansatoare multiple de rachete”, a declarat liderul de la Kremlin. „Desigur, dacă vor fi folosite de pe aerodromuri din țări terțe, ele devin pentru noi ținte legitime, oriunde s-ar afla”, a mai spus Putin.

„Dacă Putin vrea un război cu NATO, așa ar putea începe”

Pentru Joakim Paasikivi de la Universitatea de Apărare din Stockholm, declarația lui Putin este o escaladare retorică, dar amenințarea ar trebui luată foarte în serios.

„Dacă Putin vrea un război cu NATO, așa ar putea începe. Atunci va fi un al Treilea Război Mondial”, a declarat Paasikivi agenției de presă suedeze TT.

Potrivit acestuia, faptul că F-16 poate fi echipat cu arme nucleare se potrivește cu narațiunea rusă, care prezintă Occidentului ca mare agresor.

„Pentru Putin, este important să prezinte în mod constant Occidentul drept amenințare majoră pentru publicul intern. Așa-zisa amenințare nucleară a Occidentului se află în centrul narațiunii rusești”, a spus Paasikivi.

El crede că Vladmir Putin este îngrijorat de faptul că avioanele F-16 – care se așteaptă să sosească în Ucraina până în vară – vor crește semnificativ capacitatea de luptă a Ucrainei.

Aceleași amenințări au fost făcute și în trecut, dar fără referiri la F-16

„Kremlinul este mai puternic. Aceleași amenințări au fost făcute și în trecut, dar să identifice atât de explicit F-16 și să spună că va lovi ținte în Occident este ceva nou”, a spus el.

Potrivit lui Paaskivi, Rusia știe că nu poate câștiga un război împotriva NATO, dar nu există nicio garanție.

„Rusia a început cel mai mare război din Europa de la al Doilea Război Mondial și îl poartă fără a respecta legile războiului. Nu putem avea încredere în Rusia”, a spus el.

Danemarca, Olanda, Norvegia și Belgia s-au angajat să livreze Ucrainei 45 de avioane F-16, până la sfârșitul anului.

Rusia, razboi, Europa, Ucraina
SURSA FOTO: Pexels

Rusia și-a menținut dominația aeriană în războiul cu Ucraina

Rusia și-a menținut dominația aeriană în războiul cu Ucraina, deși furnizarea unor sisteme sofisticate de apărare aeriană occidentală a forțat avioanele de război rusești să evite cerul ucrainean și să lanseze atacuri, rămânând în același timp deasupra teritoriului controlat de Rusia.

Kremlinul are, în prezent, un avantaj, pe câmpul de luptă în arme și trupe, obținând câștiguri progresive recente în puncte de pe linia frontului de aproximativ 1.000 de kilometri, în timp ce Kievul așteaptă un sprijin militar occidental și se gândește la o mobilizare mai mare.

Forțele Kremlinului au perseverat cu atacuri de uzură, menite să uzeze apărarea ucraineană.

Sistemele de apărare aeriană au interceptat 26 din 28 de drone Shahed, au declarat forțele aeriene ucrainene.

Obiectivele Rusiei

Bombardamentul regulat al Ucrainei de către forțele Kremlinului în timpul războiului a câștigat avânt, cu tituri de rachete asupra capitalei Kiev și lovituri asupra instalațiilor energetice din întreaga țară. Atacurile urmăresc, de asemenea, să slăbească moralul ucrainean și ca pedeapsă pentru loviturile ucrainene la distanță, pe teritoriul Rusiei.

Unul dintre obiectivele Rusiei este „să epuizeze inventarul Ucrainei de apărare aeriană la sol”, potrivit unei evaluări militare recente publicate de Institutul Internațional de Studii Strategice.