Prezent la Iași, cu ocazia ceremoniilor legate de sărbătoarea Micii Uniri, Președintele Kaus Iohannis a fost huiduit încă înainte de a apuca să își țină discursul.

În momentul în care Președintele a salutat, conform protocolului, militarii prezenți la ceremonie, din mulțime s-au auzit huiduieli răzlețe.

Ulterior, în timpul discursului, huiduielile s-au întețit, stârnind reacția Președintelui, care a comentat: ”Văd că părerile sunt împărțite”.

Discursul lui Klaus Iohannis a fost puternic bruiat, de mulțimea care a scandat: ”Vrem autostradă!”.

Evenimente în Piața Unirii

Unirea Principatelor Române este celebrată vineri, la Iaşi, printr-o serie de manifestări la care participă preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ambasadori, parlamentari, reprezentanţi ai administraţiei locale.

Evenimentele au loc în Piaţa Unirii, începând cu ora 13,00, şi vor cuprinde un Te Deum şi un cuvânt de binecuvântare rostit de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Vor urma discursuri ale oficialităţilor centrale şi locale şi depunerea de coroane la Ansamblul statuar al domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Slujbă de pomenire

De la ora 14,30, la Biserica “Sfinţii Trei Ierarhi”, va fi oficiată o slujbă de pomenire urmată de depuneri de coroane şi jerbe de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

La 24 ianuarie este sărbătorită în întreaga ţară Ziua Unirii Principatelor Române.

În acest an, se împlinesc 161 de ani de la unirea Moldovei cu Ţara Românească sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866), fiind considerat primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român. La 1 decembrie 1918, ţelul comun de unire a românilor într-un singur stat a fost atins, prin Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.